KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. május 23., csütörtök Szólj hozzá!

2013. május 23., csütörtök 0 hozzászólás

Tejkaramellel töltve: Brownie keksz

dulce_keksz.jpg

Oké, hogy brownie, oké, hogy tejkaramell, de az egészben a legjobb, amikor a sópehely roppan a tetején. Vagy mégis inkább a tejkaramell?

A tejkaramell valójában a Dél-Amerikában kedvelt dulce de leche (ejtsd dulsze de leccse), aminek már többféle elkészítési módjával is próbálkoztam itthon, de az alábbi receptben kifejtettnél semmit sem találtam még hatékonyabbnak. Egy édesített tejről van szó, amit karamellizálnak. Ezt elérhetik például úgy, hogy felteszik főni a tejet cukorral, és megvárják, hogy a víz elpárologjon, a tej pedig besűrűsödjön; vagy úgy, hogy sűrített tej konzervet (nálunk ilyet még sehol sem láttam) feltesznek vízben főni 2-3 órára, anélkül, hogy kinyitnák.

Az angoloknál hasonló a milk jam, a franciáknál a confiture de lait, a mexikóiaknál pedig a cajeta, amit kecsketejből főznek - egyszer ezt is muszáj lesz kipróbálnom.


Brownie keksz

(10 db)

a dulce de lechéhez:

2 tubus sűrített tej

egy csipet só

55 g vaj

150 g cukor

25 g cukrozatlan kakaópor

50 g étcsokoládé

1 db tojás

1/4 tk só

1/4 tk szódabikarbóna

130 g liszt

a tetejére:

Maldon sópehely (elhagyható)


1. A sűrített tejet egy lábosba nyomom a tubusból, megsózom, és sokszor megkeverve aranybarnára karamellizálom. Hagyom teljesen kihűlni.

2. A kekszhez az első négy hozzávalót egy kis lábosba teszem, és folyamatosan kevergetve összeolvasztom. Tényleg csak addig keverem, hogy a csoki és a vaj elolvadjon, mert a csokoládé nagyon könnyen leég.

3. Egy kézi habverővel hozzáadom a tojást, de nem verem fel.

4. A sót, a szódabikarbónát és a lisztet a többi hozzávalóhoz szitálom, és elkeverem. 30 percre hűtőbe teszem.

5. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem, A masszából egy evőkanálnyi golyókat gyúrok, de egy kevés masszát még félreteszek. A golyók közepébe mélyedést csinálok a hüvelykujjammal. A mélyedéseket megtöltöm egy-egy kiskanál dulce de lechével. A maradék masszából lapos korongokat formázok, amikkel lefedem tölteléket. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire teszem úgy, hogy a foltozott felük nézzen lefelé. Kicsit kilapítgatom a kekszeket a tenyeremmel. Megszórom a sóval (lehet sima tengeri só is).

6. 10 perc alatt megsütöm. Ekkor még puhának fog tűnni, de ha kicsit hagyom hűlni, máris megszilárdul.

Recept: Call me cupcake

karácsony ajándék csokoládé keksz karamell középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr815311923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása