A nagy klasszikus habkönnyű nyári változata. Miniatűr túrógombócok, prézli nélkül, tojássárga nélkül, csak tojásfehérje habbal, meggyszósszal és sok friss piros gyümölccsel. Ezeket a kis gombócokat egy meggyleves betétjének is simán el tudnám képzelni, ha egyszer megérteném, hogyan lehet egy étkezést édességgel kezdeni.
Túrógombóc nyáriasítva
(3 adag)
250 g túró
1 citrom finomra reszelt héja
1 tk vaníliakivonat
1 tojásfehérje
egy csipet só
1 ek cukor
a szószhoz:
300 g meggy (maggal mérve), kimagozva
2 ek cukor
2 ek habtejszín
friss piros gyümölcsök a tálaláshoz
1. A túrót áttöröm, a vaníliával és a citromhéjjal ízesítem.
2. A tojásfehérjét a sóval lágy habbá verem, hozzáadom a cukrot, és keményre verem. Kiveszek belőle egy kicsit, és fellazítom vele a túrót. Csak ezután forgatom a maradék habot a túróhoz.
3. Egy teáskanálnyi golyókat gyúrok a masszából, és forró vízbe dobom pár percre. Ha feljön a víz tetejére, egy percig még főzöm, aztán kiveszem őket, de óvatosan. Hagyom kihűlni.
4. A kimagozott meggyet kb. 10 percre felteszem főni a cukorral. Leturmixolom, átpaszírozom. Belekeverem a tejszínt. A túrógombócokkal és a gyümölcsökkel tálalom.