Külcsínben minimál, belbecsben fullos.
Ha torta, akkor műtejszínhab stufni, színes fondántető, cukrozott meggykompót vagy marcipánvirág díszítés, szeletelt mandula panír, giccses marcipánfigura, újrafelgyulladó gyertya, tűzijáték - ez a magyar virtus. A csipkepapírról nem tudtam lemondani, a többi nálam mehet a levesbe. Szalag, virág, friss gyümölcs, néha (nem bevonó!) csokoládé, néha maximum jófajta marcipán - én ezzel díszítek. Ez a tortám minimál, de a műkörítés nélkül is felismerhető, hogy ez egy szülinapi torta, ugye?
Ha nincs mostanában szülinap a családban, viszont van kedved csak simán málnás ricottahabot enni (miért is ne lenne?), akkor a macera nagy részétől megkímélheted magad. Csináld meg csak simán a krémet, és kanalazd ki egy pohárból, úgy is elég jó.
Habos málnás ricottatorta
(12 szelet)
a mandulás tésztához:
125 g puha vaj
200 g cukor
3 tojás
60 g darált mandula
100 g liszt
1 tk sütőpor
egy csipet só
90 g tejföl
a krémhez:
350 + 100 g málna
100 g cukor
500 g krémes ricotta
250 g mascarpone
70 g porcukor
330 g tejszín
10 g lapzselatin
1/2 vaníliarúd
1. Egy 18 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem.
2. A mandulatortához a vajat krémesre keverem a cukorral, hozzáadom egyenként a tojásokat, majd a mandulalisztet.
3. A lisztet átszitálom a sütőporral és a sóval, és azt is a többi hozzávalóhoz adom. A tortaformába simítom az egészet, és egy órát sütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni, aztán a tortaformából kivéve a hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen majd vágni.
4. A krémhez a 350 gramm málnát összemelegítem a cukorral, leturmixolom, átpasszírozom. Félrteszem hűlni.
5. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatom 10 percre.
6. Közben a ricottát simára keverem a málnával. Kiveszek a krémből 1-2 evőkanálnyit, és felolvasztom benne a zselatinlapokat egy kis lábosban, folyamatosan kevergetve.
7. A tejszínt a porcukorral habbá verem. A tejszínhab 2/3-át a krémbe forgatom 2 evőkanál mascarponéval. Félreteszem.
8. A maradék mascarponéból és tejszínhabból, valamint a vaníliarúd kikapart magjaiból kemény habot verek.
9. Kiveszem a tésztát a hűtőből, és 3 vékony lappá vágom egy kenyérvágó késsel. Az elsőt egy 20 cm-es tortakarika aljára teszem.
10. A málnakrémet habzsákba töltöm, ebből egy réteget nyomok az első lap köré, majd rá is. Lefedem a második lappal. Erre is nyomok krémet, és az egészben maradt málnaszemeket elosztom rajta. Jöhet az utolsó tésztalap, és arra is a málnakrém. Végül a mascarponés tejszínhabbal zárom. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Mielőtt kivenném a formából, a szélén körbevágom, vagy egy konyhai fáklyával körben megolvasztom (ehhez célszerű egy rövid időre fagyasztóba tenni a tortát).