Egy gyümölcspite, amihez nem kell tésztát nyújtani, de mégsem az a sima potyogtatós, hurrá! Engem az amerikai crumb cake-ek szoktattak rá erre a gyorsan elkészíthető piteformára, itthon a reszelt sütemények hasonlítanak rá leginkább. Nyáron legszívesebben folyamatosan csak fagylaltot és gyümölcspitét ennék felváltva, mindenféle variációban, például így, így vagy így.
Meggyes morzsás pite
(12 nagy szelet)
a morzsához:
275 g liszt
1,5 ek fahéj
1/2 tk só
170 g nádcukor
225 g olvasztott vaj
az alsó tésztához:
170 g puha vaj
310 g cukor
2 db tojás
275 g liszt
1/2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
300 g tejföl
600 g meggy, kimagozva (lehet akár meggy és cseresznye is vegyesen) + 1 ek liszt
1. A morzsához egy mély tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, ráöntöm a vajat, és összekeverem. A hűtőbe teszem, amíg a másik masszát kikeverem.
2. Előmelegítem a sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re). Egy kb. 30x20 cm-es mély tepsit kivajazok és sütőpapírral kibélelek.
3. Az alsó réteghez a vajat géppel alaposan kikeverem a cukorral, hozzáadom egyesével a tojásokat, de innentől már csak óvatosabban keverem, nem habosítom a masszát, különben száraz lesz a sütemény a végére.
4. A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tejföllel felváltva, két részletben a masszához adom.
5. A simára kevert krémet a sütőforma alján elsimítom.
6. A meggyet összekeverem 1 ek liszttel, hogy ne eresszen túl sok levet. Rászórom a sütemény tetejére egyenletesen.
7. Előveszem a hűtőből a fahéjas masszát, és a sütemény tetejére morzsolom. 45-60 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.
Tipp: Ha elengásabb süteményt szeretnél, tortaformában is megsütheted. A tetejére kevés porcukorral és tejszínnel kikevert görög joghurtot szoktam tenni, hogy ellensúlyozzam az édességét.