Ennek a pie-nak valójában a tetején van, aminek az alján kellene lennie, de kár is lenne elrejteni a fodros kerek formával a tetejére szaggatott szép korongokat. Mézzel elkevert görög joghurttal tálalva az igazi. A szuper Kooktából szerzett Silverwood pie formám örömére!
Kardamomos őszibarack pie
A tésztához:
1 és ¼ csésze liszt
1 és ½ teáskanál cukor
¼ teáskanál só
114 g vaj, hidegen, felkockázva
3 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
1 kg őszibarack, meghámozva, mag nélkül felszeletelve
1/3 csésze cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 teáskanál friss citromlé
¼ teáskanál őrölt kardamom
A tetejére:
1 tojás, felverve
2 evőkanál Demerara cukor
A tésztaréteghez a konyhagép késes keverőjével keverd morzsásra a lisztet, a cukrot, a sót és a vajat. Add hozzá a vizet, és keverd tovább, hogy összeálljon a tészta. Enyhén lisztezett gyúródeszkán dolgozd át, formálj belőle korongot, és tedd 1 órára a hűtőbe.
Egy nagy tálra tegyél sütőpapírt. Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vékonyra, és kb. 5 cm átmérőjű fodros (vagy sima) kerek süteményformával szaggass belőle 15-20 korongot. Óvatosan (például egy spatulával) tedd át az előkészített tálra, és 20 percre tedd vissza a hűtőbe.
Közben készítsd el a tölteléket. A felvágott barackot egy nagy tálban keverd össze a cukorral, a keményítővel, a citromlével és a kardamommal. Öntsd át egy kb. 24 cm átmérőjű pie formába.
Rendezd el szépen a tetején a korongokat, kend meg a tojással, szórd meg a nádcukorral.
Tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. 30 percig hagyd a formában hűlni.
Recept az augusztusi Bon Appétitből.