Nagyon-nagyon-nagyon ritkán, de néha, egészen különleges alkalmakkor, mondjuk, ha rémesen meleg van, akkor talán esetleg van az úgy, hogy egy limonádé is kielégíti a napi széndhidrátigényemet. Agua fresca, fizz, spritzer, smoothie - ez most mind nagyon megy, csak zúzott jég legyen elég.
Az agua fresca ("friss víz") elnevezés Mexikóból származik, és általában valamilyen gyümölcs levét keverik össze cukorral és vízzel. Ők egyébként még egy csomó jó italt kitaláltak, az alkoholmenteseknél maradva nagyon izgatja a fantáziámat a rizsből készült horchata, a hibiscusos jeges teát meg simán csak imádom.
Dinnyés agua fresca
(kb. 1,5 liter)
45 ml citromlé
70 g cukor
600 g görögdinnye (héja nélkül)
7 dl szóda
citromkariák, jég
1. A citromlevet a cukorral felfőzöm, hogy a cukor elolvadjon.
2. A dinnyét gyümölcscentrifugán átnyomom.
3. Egy kancsóba töltöm a citromsziruppal, hozzáadom a szódát, kicsi, zárható üvegekbe töltöm, teszek bele jeget és citromkarikát, lezárom, és elviszem magammal a strandra vagy piknikre.