Itthon nincs konszenzus abban, milyen a jó grissini. Van, akinek az a célja, hogy a grissinit szárazra és vékonyra süsse, másnak pedig az, hogy mint a kenyeret, belül puhára, kívül ropogósra csinálja. Én egyértelműen a száraz verzióra voksolok, habár ez a grissini készítése után egy-két órát még puha marad, így aztán középutas megoldásnak is tekinthető.
Étcsokoládés grissini
(Kb. 30-40 db)
465 g liszt
10 g só
15 g friss élesztő
30 ml tej
45 ml olívaolaj
1 tojás sárgája
200 ml víz
1 ek cukor
100 g étcsokoládé (ide szigorú csoki kell, min. 70%-os)
1. Ha géppel dolgozom, a csokin kívül mindent beleteszek, és aztán begyúrom. Ha kézzel állok neki, a lisztet, a sót, a vajat egy mély tálba teszem, mélyedést csinálok a közepén, aztán egy kancsóból minden mást (kivéve a csokit) a közepébe öntök, és úgy gyúrom össze. A végén megy bele az apró kockákra vágott csoki. Kigömbölyítem, és meleg helyen a duplájára kelesztem kb. egy óra alatt.
2. Finoman átgyúrom a tésztát, és kis darabokat vágok le belőle, amikből hosszú, vékony kígyókat sodrok. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymás mellé, és 190 fokos sütőben (légkeveréses 170 fok) kb. 15 percig sütöm.
3. Ha akarom, frissen eszem, ha másképp akarom, napokig szárítom.
4. Én vörösboros fügelekvárba és Earl Grey teával ízesített étcsokoládé ganache-ba mártogattam, de mondjuk kecskesajttal és szőlővel is el tudnám képzelni.