KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. november 03., vasárnap 3 komment

2013. november 03., vasárnap 3 komment

A marcipán jó: Mandulás falatka

mandulás_kocka.jpgA marcipán csodálatosan finom alapanyag, ha nem tortabevonásra és figurák készítésére használjuk. Én is émelygek, ha az ételfestékes háromszoros* marcipánra gondolok, viszont ha egy jó stollen vagy a David Lebovitz-féle mandulatorta jut eszembe, mindjárt összefut a nyál a számban. 

*Egy marcipánmassza lehet egyszeres, kétszeres vagy háromszoros, attól függően, hogy milyen a mandula és a cukor aránya benne. Az egyszeresben ugyanannyi mandula van, mint amennyi cukor, és ahogy a szám nő, egyre kisebb a mandula mennyisége. Létezik nullás marcipán is, ebből készült például a szilvásgombóc nevű ország tortája is. Pontosan nem tudom, hogy mitől nullás, de arra tippelek, hogy több mandula van benne, mint cukor. 

Mandulás falatka

(kb. 35 db)

125 g liszt

115 g őrölt mandula

1/2 tk fahéj, gyömbér és szegfűszeg vegyesen

1/4 tk sütőpor

egy csipet só

260 g vaj, hideg

100 g cukor

1 tojás és 1 tojássárga (összekeverve és elfelezve)

140 g marcipánmassza 

40 g mandulapehely

1. A lisztet összekeverem az őrölt mandulával, a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval. Hozzáadom a cukrot is. 

2. A vajat felkockázom és összemorzsolom az előbbi száraz hozzávalókkal. Hozzáadom a tojások felét és összegyúrom. Folpackba csomagolom, és 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy kicsit megdermedjen (még így is puhább lesz, mint egy szokásos linzertészta). 

3. Előkészítek egy kb. 20x20 cm-es szögletes formát. Én szilikont használtam, de akár sima tortakarikában is megsüthető. 

4. A tészta felét a formám méretére nyújtom, kb. fél cm vékonynak kell lennie. A forma aljára teszem. Ezután a marcipánt nyújtom ki ugyanakkorára, és a formában lévő tésztára helyezem. Következik a maradék tésztám, azt is kinyújtom, és végezetül azt is a formába teszem. A tetejét megkenem a maradék tojásokkal, megszórom a mandulapehellyel. 

5. 175 fokos (légkeveréses 155 fok) sütőbe teszem 45 percre. Hagyom a formában kihűlni, aztán kb. 3 centis kockákra vágom. 

Recept: Sabrinasue

karácsony marcipán mandula keksz sütemény uzsonna középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr675612830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása