Nyugodtan megveheted a boltban a mirelit császármorzsát. Kb. két-háromszáz forinttal olcsóbb és 5 perccel kevesebb idő elkészíteni, mint ezt. Viszont cserébe, az én kedvemért el kell olvasnod a gyári összetevőit, például itt.
Én a búzadara-mentes, osztrák típusú smarni híve vagyok, aminek már korábban is hangot adtam. Ez egy egész más állagú császármorzsa, mint az itthon megszokott. Úgy kell elképzelni, mintha egy nagyon vastag palacsintát sütnénk, amit aztán darabokra tépünk és karamellizálunk. Lekvárral, almaszósszal, fahéjas cukorral, mazsolával, mindenhogy finom.
Kókuszos kaiser smarni
(4 adag)
2 ek vaj
4 tojás, szétválasztva
egy csipet só
125 g kókusztej
100 g cukor
30 g kókuszreszelék
150 g liszt
1. Egy nagy serpenyőben megolvasztom a vaj felét.
2. A tojás fehérjét egy csipet sóval lágy habbá verem, hozzáadom a cukor felét, és kemény habot verek belőle.
3. A tojás sárgáját összekeverem a kókusztejjel. Óvatosan beleforgatom a fehérjét, hozzászitálom a lisztet, a kókuszreszeléket, és lágy mozdulatokkal eldolgozom benne.
4. A masszát a serpenyőben öntöm, és az alját világosbarnára sütöm. Óvatosan átcsúsztatom egy tányérra, onnan pedig átfordítom a serpenyőbe (a tányér tetejére teszem a felfordított serpenyőt, aztán visszafordítom az egészet).
5. Ha a másik oldala is megsült, egy fakanállal felaprítom, hozzáadom a maradék cukrot és vajat, és karamellizálom. Én még langyosan megeszem (forrón nem, mert a karamell őrült forró!).
Recept: Zucker, Zimt und Liebe