Mert van az úgy, hogy az embernek csak egy jó császármorzsa receptre van szüksége. Például, ha nincs kedvünk a szokásos mirelitet venni. Meg egyszer csak elegünk lesz belőle, hogy túl kemény a szilvás gombóc, száraz a pite vagy csoffadt a fánk. Na olyankor kell egy jó recept.
Kaiser smarni (császármorzsa)
(4 adag)
(az igazi császármorzsában nincs búzadara!)
225 g liszt
375 g tej
1 csomag vaníliás cukor
6 tojás, szétválasztva
egy csipet só
2 ek nádcukor
vaj a sütéshez
1. A lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját egy mély tálban összekeverem.
2. A tojások fehérjét kemény a sóval habbá verem, és a többi hozzávalóban óvatosan elkeverem.
3. Egy palacsintasütőben egy kanál vajat megolvasztok, és a massza felét beleöntöm. Keverés nélkül az alját aranybarnára sütöm. Megfordítom, igyekszem úgy, hogy nagyjából egyben maradjon. Ezt a felét is megsütöm, majd a fakanállal darabokra szaggatom, megszórom a nádcukor felével, és megpirítom. Ezután a massza másik felével is ugyanígy járok el.
4. Én levendulás eperlekvárral és sok friss gyümölccsel ettem, de nagyon jó hozzá az almaszósz, a szilva chutney vagy egy jó házi baracklekvár.