Lehet, hogy a cupcake helyett már a cake pop a divat, de engem még mindig nagyon jól elszórakoztat, ha egy híres klasszikusból kell minitortát csinálni.
Sacher cupcake
(12 db)
a kandírozott sárgabarackhoz:
225 g cukor
2 ek glükóz szirup (elhagyható)
24 db aszalt sárgabarack
a sacher tésztához:
100 g étcsokoládé
60 g vaj
3 db tojás, szétválasztva
egy csipet só
85 g nádcukor
60 g liszt
a fényes csokoládémázhoz:
250 g étcsokoládé
175 g vaj
1 ek glükóz szirup (elhagyható)
sárgabarack lekvár
tejszínhab és cukrozatlan kakaópor a díszítéshez
1. Az aszalt barackkal kezdem, hogy nagyjából egyszerre hűljön ki a süteményekkel. Ehhez felteszem főni a cukrot 175 ml vízzel. Ha a cukor már elolvadt, hozzáadom a barackokat (az a lényeg, hogy min. 24 db legyen, hogy minden sacherre jusson 2-2). 25 percig főzöm, hogy szép fényesek legyenek. Egyenként sütőpapírra teszem száradni a barackokat. Ha nagyon ráérek, és igazán puha gyümölcsöket szeretnék, érdemes egy éjszakára a szirupban hagyni őket.
2. Közben a sacherhez előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Egy muffintepsi mélyedéseit kivajazom és kilisztezem (szilikonforma esetén nem szükséges).
3. A vajat és csokoládét felkockázom, és vízfürdő fölött vagy mikróban megolvasztom.
4. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját enyhén felverem, és a vajas csokihoz adom.
5. A fehérjét lágy habbá verem a sóval. Hozzáadom a cukrot, és kemény habot verek belőle. Először csak a negyedével fellazítom a csokis részt, aztán a maradékot óvatosan hozzáforgatom, hogy össze ne törjem a habot.
6. Beleszitálom a lisztet, és finoman elkeverem.
7. Egy fagylaltos kanállal 2/3-ad magasságig töltöm a muffintepsi mélyedéseit a masszával. 18-20 percig sütöm.
8. Miután kivettem a sütőből, várok 2 percet, aztán kifordítom a formából a muffinokat. Hagyom kihűlni.
9. A fényes csokoládémázhoz felkockázom a vajat és a csokit, és ugyanúgy, mint előbb, felolvasztom, de itt a glükózt is hozzáadom, már ha használok egyáltalán (ahhoz kell, hogy igazán fényes és selymes legyen a mázam).
10. A süteményeket egy rácsra teszem, alá egy tepsit és sütőpapír teszek, hogy megmentsem, ami lecsorog majd, hátha még fel akarom használni. Minden muffin tetejére teszek 2-2 kandírozott barackot, és az egészet lekenem baracklekvárral. Ha a lekvárunk túl masszív, egy kiskanál vízzel vagy melegítéssel tudok rajta lazítani.
11. Ha a máz is langyosra hűlt már, áthúzom vele a sachereket, azaz rájuk csurgatom felülről a csokiszószt. Fél órára hideg helyre teszem, hogy megdermedjen, viszont szobahőmérsékletűen tálalom a tejszínhabbal, és egy kevés kakaóporral meghintem.