KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. január 15., szerda Szólj hozzá!

2014. január 15., szerda 0 hozzászólás

Soha többé zacskóst! Főzött puding (vanília, csoki, chai)

puding3.jpgMinek főznél porból pudingot, amikor anélkül is tíz perc alatt kész? Összesen öt hozzávalóból pillanatok alatt összerakod, és teljesen természetes alapanyagokból készült pudingot ehetsz azonnal. 

A vaníliakrém, más néven cukrászkrém vagy a cukrászat nyelvén, franciául crème pâtissière egy alapkrém. Ez azt jelenti, hogy rengeteg süteményhez használható töltelékként, a krémestől kezdve az eklerfánkon át akár a somlói galuskáig. Valójában a franciák magában nem is eszik ezt a krémet, amit mi pudingnak hívunk. Sokszor lazítják valamivel, például vajkrémmel vagy tejszínhabbal. Tehát ha magában a pudingért esetleg nem is rajongsz, viszont vérbeli sütisütő vagy, muszáj tisztában lenne az elkészítésével. 

Vanília puding

(4 kicsi adag)


500 ml tej (3,5%-os zsírtartalmú)

90 g cukor

1 db vaníliarúd

30 g kukoricakeményítő

5 db tojás sárgája

1. A tejet felforralom a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rúddal. 

2. A tojások sárgáját egy keverőtálban egy kézi habverővel alaposan kikeverem a cukorral és a keményítővel

3. Lassan hozzáöntöm a forró tejet, és közben folyamatosan keverem a tojássárgás részt. Ez kétkezes vagy két emberes munka. A vaníliarudat kidobom. 

4. Az egészet visszaöntöm a lábosba, és közepes fokozaton besűrítem, de még mindig folyamatosan keverem a kézi habverővel, hogy le ne égjen az alja. Forrás után még minimum 2 percig tovább főzöm. 

5. Ha besűrűsödött, átöntöm egy tiszta tálba, és a tetejére fóliát nyomkodok, aztán még egyszer lefóliázom. Hideg helyre teszem, hogy lehűljön. Télen az erkélyen hűtöm, nyáron viszont érdemes jeges vízzel teli edényben kikeverni, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön, mielőtt a hűtőszekrénybe teszem. Ha nem akarom felhasználni, akár még forrón is megehetem. 

Csokoládé puding

(6 kicsi adag)

A csokoládépudingnál kétféle elkészítési móddal élhetsz. 1. Lefőzheted az alapkrémet, amibe még forrón beleolvasztod a csokit. 2. Élhetsz a csokoládénak azon tulajdonságával, hogy miközben lehűl, "meghúzza" a krémet, azaz keményítő nélkül is megszilárdul a pudingod. Én így szoktam csinálni. 

300 ml tejszín

200 ml tej (3,5%-os)

3 tojás sárgája

50 g cukor

200 g étcsokoládé (min. 53%-os)

1. A tejszínt felforralom a tejjel. 

2. A tojássárgát kikeverem a cukorral, és a tejet lassan hozzáöntöm, aztán az egész mehet vissza a lábosba. 

3. Folyamatos keverés mellett 85 fokig főzöm, vagy addig, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit (kb. mint egy vaníliasodó). 

4. A felkockázott csokira öntöm, és a kézi habverővel simára keverem. Ezt is duplán lefóliázva hűtöm (lásd az előzőekben). 

Chai puding

(4 kicsi adag)

Itt csak azt szeretném megmutatni, hogy egy egyszerű alapreceptet a kedvedre is alakíthatsz. Ennek a pudingnak az ötletét a fűszeres, indiai chai tea adta, ilyet ihatsz például a Starbucksban is (chai tea latte). A puding hozzávalói megegyeznek a vanília pudingéval, de a vanília helyett a következő fűszereket használd: 

2 db szegfűszeg

5 cm friss gyömbér, megpucolva

3 db zöld kardamom

1 db fahéjrúd

2 db csillagánizs

3 db szegfűbors

1 db fekete tea filter

1. A tejet felforralom a fűszerekkel, aztán lefedve negyed- vagy fél órát állni hagyom. 

2. Leszűröm, a fűszereket kidobom, és újra felforralom a tejet. Innen minden ugyanúgy megy tovább, mint a vanília puding esetében. 

Ezt a bejegyzést a Nikon támogatta. 

csokoládé vanília puding gluténmentes kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr915759785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása