Ez úgy mandulás, hogy marcipánt tettem a tésztájába, amitől utánozhatatlanul jó lett az állaga. Felváltva rétegeztem a kakaósat és a simát, közéjük vékony marcipánréteget tettem, de előtte mindenhol megkentem erdei gyümölcs pürével. Ez kicsit feloldotta a marcipánréteget, ami így krémesen lágy lett. Végül selymes, keserédes csokikrémmel borítottam be. Most mondom, nem olcsó mulatság, csak olyannak süssük, akit nagyon szeretünk! (Esetleg a saját szülinapunkra.)
Csíkos mandulatorta
(12 nagy szelet)
a tésztához:
400 g jó minőségű (min. 33% mandulatartalmú) marcipán
230 g puha vaj
60 ml méz
200 g cukor
6 tojás
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk szerecsendió
egy csipet szegfűszeg
egy csipet fehérbors
125 g liszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1,5 ek cukrozatlan kakaópor
a rétegek közé:
200 g erdei gyümölcspüré*
350 g marcipán
a krémhez:
225 g étcsokoládé
170 g puha vaj
80 ml presszókávé
6 db tojás sárgája
*A gyümölcspürét szezonon kívül érdemes fagyasztott gyümölcsből csinálni. Ehhez egy lábosban felmelegítem a gyümölcsöt némi cukorral. Ha felolvadt és levet engedett, pürésítem, majd átpasszírozom, és hagyom kihűlni.
1. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re). Két kb. 18 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, sütőpapírral kibélelek.
2. A marcipánt keverőtálba teszem, és lehetőleg géppel eldolgozom benne a mézet, a vajat és a cukrot. Ha már sima, mehetnek bele egyesével a tojások is.
3. A lisztet átszitálom a fűszerekkel, a sóval, a sütőporral, és beleforgatom a marcipános krémbe.
4. Lemérem, és elosztom két egyenlő részre, az egyikbe belekeverem a kakaóport. Az egyik formába a sima, a másikba a kakaós massza kerül. Kb. 50 percig sütöm.
5. Sütés után meglazítom a torták szélét, és fejre fordítva, a formákból kivéve hagyom kihűlni.
6. A töltelékhez a marcipánt kb. 4 mm vékonyra nyújtom. A tortakarikámnak megfelelő méretű 3 kört vágok ki belőle.
7. A kihűlt tortákat félbevágom, hogy két-két korongot kapjak. Kezdem egy világossal, megkenem a gyümölcspürével, majd ráteszek egy réteg marcipánt, újra megkenem gyümölcspürével, és lefedem egy kakaós tortakoronggal. Így megyek felváltva. A tetejére már nem teszek se pürét, se marcipánt.
8. A krémhez vízgőz fölött felolvasztom a csokit a kávéval. Géppel belekeverem a tojásokat, majd a vajat is kockánként. A kész krémmel megkenem a tortát az oldalán és a tetején.