KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. február 10., hétfő Szólj hozzá!

2014. február 10., hétfő 0 hozzászólás

Csak szeretettel: Csíkos mandulatorta

marcipán_torta.jpg

Ez úgy mandulás, hogy marcipánt tettem a tésztájába, amitől utánozhatatlanul jó lett az állaga. Felváltva rétegeztem a kakaósat és a simát, közéjük vékony marcipánréteget tettem, de előtte mindenhol megkentem erdei gyümölcs pürével. Ez kicsit feloldotta a marcipánréteget, ami így krémesen lágy lett. Végül selymes, keserédes csokikrémmel borítottam be. Most mondom, nem olcsó mulatság, csak olyannak süssük, akit nagyon szeretünk! (Esetleg a saját szülinapunkra.)

Csíkos mandulatorta

(12 nagy szelet)

a tésztához: 

400 g jó minőségű (min. 33% mandulatartalmú) marcipán

230 g puha vaj

60 ml méz

200 g cukor

6 tojás

1 tk őrölt gyömbér

1 tk őrölt fahéj

1/2 tk szerecsendió

egy csipet szegfűszeg

egy csipet fehérbors

125 g liszt

1/2 tk sütőpor

1/2 tk só

1,5 ek cukrozatlan kakaópor

a rétegek közé: 

200 g erdei gyümölcspüré* 

350 g marcipán

a krémhez: 

225 g étcsokoládé

170 g puha vaj

80 ml presszókávé

6 db tojás sárgája

*A gyümölcspürét szezonon kívül érdemes fagyasztott gyümölcsből csinálni. Ehhez egy lábosban felmelegítem a gyümölcsöt némi cukorral. Ha felolvadt és levet engedett, pürésítem, majd átpasszírozom, és hagyom kihűlni. 

1. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re). Két kb. 18 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, sütőpapírral kibélelek. 

2. A marcipánt keverőtálba teszem, és lehetőleg géppel eldolgozom benne a mézet, a vajat és a cukrot. Ha már sima, mehetnek bele egyesével a tojások is. 

3. A lisztet átszitálom a fűszerekkel, a sóval, a sütőporral, és beleforgatom a marcipános krémbe. 

4. Lemérem, és elosztom két egyenlő részre, az egyikbe belekeverem a kakaóport. Az egyik formába a sima, a másikba a kakaós massza kerül. Kb. 50 percig sütöm. 

5. Sütés után meglazítom a torták szélét, és fejre fordítva, a formákból kivéve hagyom kihűlni. 

6. A töltelékhez a marcipánt kb. 4 mm vékonyra nyújtom. A tortakarikámnak megfelelő méretű 3 kört vágok ki belőle.  

7. A kihűlt tortákat félbevágom, hogy két-két korongot kapjak. Kezdem egy világossal, megkenem a gyümölcspürével, majd ráteszek egy réteg marcipánt, újra megkenem gyümölcspürével, és lefedem egy kakaós tortakoronggal. Így megyek felváltva. A tetejére már nem teszek se pürét, se marcipánt. 

8. A krémhez vízgőz fölött felolvasztom a csokit a kávéval. Géppel belekeverem a tojásokat, majd a vajat is kockánként. A kész krémmel megkenem a tortát az oldalán és a tetején. 

szülinap csokoládé torta marcipán mandula ünnepi középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr485808359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása