Na ez most végre tényleg egy nagyon érdekes cukrász verseny lesz. Több oka is van, hogy ezt így előre ki merem jelenteni, de a legfontosabb, hogy elsősorban az újító szándék és a kreativitás számít majd.
Elég meggyőző az is, hogy Kolonics Zoltán, a Gerbaud főcukrásza a kiállítás Cukrász Nagykövete, tehát ő felel a szakmai színvonalért, az pedig nyilvánvaló, hogy a vezetésével a Gerbaud milyen fejlődésen ment át az utóbbi néhány évben. A zsűri elnöke Jordi Bordas lesz, aki 2011-ben a spanyol csapat tagjaként megnyerte a lyoni Coupe du Monde de Patisserie cukrászversenyt (ez a cukrászok Bocuse d’Or-ja). A zsűriben lesz még Mihályi László, a kedvenc cukrászdám, a váci Desszert Szalon tulajdonosa; Szűcs Árpád, a Four Seasons főcukrásza (még ma is büszkeséggel tölt el, hogy mellette lehettem tanuló); Mázás István, a Le Meridien főcukrásza és Nicolas Serrano csokoládé szakértő, aki a versenyt támogató Valrhonát képviseli a kiállításon.
A legjobb professzionális csokoládékat gyártó Valrhona mellett a verseny másik támogatója a modern cukrászatban rengeteget használt gyümölcspüréket készítő Ravifruit, így nem meglepő, hogy a versenyre pályázni két édesség receptúrájával, egy csokoládés tányérdesszerttel és egy gyümölcstortával kellett.
A pályázók közül hatan jutottak a döntőbe, ketten, Kovács Boglárka és Kormos Krisztina a Sugar!-ból; Berta Gréta a Kempinskiből; Korponai Péter a Desszert.Nekedtől; Nagy Anna a Salon Étteremből és Szabó Réka Kata a Yokka Kézműves Műhelyből. Egy-két desszert már előre is nagyon izgalmasan hangzik, a szemünk előtt készül majd el például a Black&Berry gyümölcstorta, a tárkonyos-joghurtos málnatorta és a Csokolád Passion tányérdesszert is.
És hogy kicsoda SIRHA? A SIRHA egy nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítás, amit idén először rendez meg Budapesten a Hungexpo, és kétévente ismétlik majd meg. A kiállítás március 10-12-ig tart, például 12-én itt tartják a világhírű Bocuse d’Or szakácsverseny magyarországi döntőjét.
A desszert versenyt március 11-én rendezik meg 13 órától. Ha hozzám hasonló cukrász fanatikus vagy, és szeretnéd megnézni, hogyan készítik a profik a legjobb süteményeket, páros belépőt nyerhetsz a kiállításra a facebook.com/eeedesem oldalamon.
Ezt a bejegyzést a Hungexpo támogatta.
A kép csupán illusztráció, a 2012-es Coupe du Monde-nyertes spanyol csapat munkájáról készült.