Ha rajtam múlna, én mindig csak áfonyadzsemmel enném a máktortát, de néha nem baj, ha nem én tolom be az egészet. A krémje nálam jolly joker, elsütöttem már banán- és kókusztortához is, és valószínűleg egy szép napon nektek is jól jön majd, ha van egy ilyen talomban.
Narancsos máktorta
(12 szelet)
a tortához:
4 tojás
125 ml olívaolaj
1 db narancs leve és héja
200 g cukor
265 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
300 g tejföl (20%-os)
50 g darált mák
a sziruphoz:
1 db narancs leve
10 g cukor
a krémhez:
250 g puha vaj
375 g krémsajt (Philadelphia, ha belefér)
130 g porcukor
4 ek narancsszirup
1. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem.
2. A tojásokat nem választom szét, hanem nagyon habosra és világosra keverem a cukorral. Belekeverem az olajat és a narancs levét is, a finomra reszelt héjával együtt.
3. A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Három részletben a tojásos keverékhez forgatom a mákkal együtt. Egy lisztes rész után következik a tejföl fele, aztán még egy adag mákos liszt, a maradék tejföl, és végül a liszt vége. Az előkészített tortaformába simítom, és 55 percre sütőbe teszem.
4. Ha megsült, hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd két egyenlő részre vágom.
5. A sziruphoz a narancs levét a cukorral egy lábosba teszem, felforralom, és ezt is félreteszem hűlni. A már hideg sziruppal meglocsolom a tortám mindkét felének a tetejét.
6. A krémhez kihabosítom a vajat a porcukorral. Ha már alaposan kikevertem (ez onnan látszik, hogy lágyabb az állaga, a színe pedig világosabb), hozzáadom a krémsajtot is. Újra simára keverem, és hozzáadom a narancslevet is. Ha szeretnéd, egy icipici narancssárga ételfestéket hozzátehetsz.
7. Összetöltöm a krémmel a tortát, és kívülről is bevonom vele. Min. 30 percig hagyom a hűtőben összeállni.
Recept (félig): Milk & Honey