Úgy hangzik, mint egy francia aprósütemény, és emlékeztet is az egyikre, pedig ez csak az ausztrálok pöti átverése.
Tisztára, mint a financier, csak épp a lényegben, a barna vajban különbözik tőle. A financier sem igényel különösebb konyhai akrobatikát, de ezt még annál is egyszerűbb az ausztrálok után csinálni. Tehát, ha imádod a financier nevű francia aprósüteményt vagy mindent, ami mandulás, viszont lusta vagy nekiállni egy becsületes beurre noisette-nek (vagy azt sem tudod, mit hordok itt össze), akkor ez itt a neked való sütemény!
Tradicionálisan muffinsütőszerű, ovális formában készül, de nekem most rózsás hangulatom volt.
Málnás friand
(8 db)
5 db tojásfehérje
185 g porcukor
50 g liszt
90 g mandulaliszt vagy darált mandula
150 g vaj, megolvasztva
100 g málna
1. A sütőt 200 fokra (légkeverésest 180-ra) előmelegítem, és előkészítem a kiválasztott formát. Ha szilikon, nem vajazom ki, különben meg igen.
2. A tojást egy kézi habverővel kicsit átkeverem, de nem kell kihabosítani.
3. Beleszitálom a porcukrot, a lisztet, hozzáadom a mandulát, és simára keverem. Beleforgatom a vajat is.
4. Az előkészített formába öntöm a masszát úgy, hogy 2/3-adig legyen tele mindegyik mélyedést. 4-5 szem málnát nyomkodok mindegyikbe.
5. 25 perc alatt világosbarnára sütöm.
Recept: What Katie Ate