Ha egy keksz teteje töredezett, az jót jelent. Ha egy csokitorta teteje töredezett, az is jót jelent. Ha egy habcsók berepedezett, azt is szeretjük. Nekünk a tökéletlen a tökéletes.
Óriás tiramisu keksz
(8 db)
200 g étcsokoládé
30 g vaj
30 g liszt
1/4 tk sütőpor
1/4 tk só
1/4 tk őrölt kávé
2 db tojás
130 g cukor
a töltelékhez:
250 g mascarpone
50 ml habtejszín
1 ek porcukor
1/3 vaníliarúd
1 ek kávélikőr (opcionális)
1. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom a vajjal.
2. A lisztet átszitálom a sütőporral, a sóval és a kávéval.
3. A tojásokat kihabosítom a cukorral.
4. Finom mozdulatokkal a tojásokhoz forgatom a szoba-hőmérsékletű olvasztott csokoládét. Hozzáadom a lisztet is. 15 percre hűtőbe teszem a masszát.
5. Közben sütőpapírral kibélelek három tepsit, és a sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeverésest 170-re).
6. Egy fagylaltos kanállal halmokat nyomok a masszából a tepsikre, egymástól 5 cm távolságra (nekem 6 fért el egyre). Az ujjammal kör formájúra igazítom őket. 9 percig sütöm.
7. A mascarponét kikeverem a tejszínnel, a porcukorral, a kávélikőrrel és a vaníliarúd kikapart magjaival. Ha a kekszek kihűltek, kettesével összetöltöm őket a krémmel. Ehhez én habzsákot használtam, de egy kanállal is megoldható.
Recept: Lemons for Lulu