A tésztája átmenet a csokoládépuding és a piskóta között. A tortarétegek között lágy mogyoróvajas krém és sós karamellás, pörkölt amerikai mogyoró bújik meg. Kívül bitang csokoládékrémmel borítottam.
Snickers torta
(12 szelet)
a tésztához:
130 g holland kakaópor
300 g liszt
480 g cukor
2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 tk só
4 db tojás
250 ml író
250 ml szoba-hőmérsékletű víz
5 ek olaj
a mogyorós sós karamellhez:
85 g cukor
20 g víz
60 g habtejszín
35 g vaj
50 g sós mogyoró
a mogyoróvaj habhoz:
150 g Philadelphia krémsajt
100 g (nem darabos) mogyoróvaj
20 g porcukor
250 ml habtejszín
2 ek mascarpone
a csokoládés vajkrémhez:
150 g étcsokoládé
150 g tejcsokoládé
250 ml habtejszín
250 g puha vaj
1. Kivajazok két 18 cm átmérőjű csatos tortaformát, és az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem.
2. Egy mély keverőtálban összekeverem a száraz hozzávalókat, egy kancsóban pedig a maradékot. A szárazhoz öntöm, és eldolgozom benne. Lemérem a súlyát, és megfelezem a két tortaforma között. A sütőbe teszem, és kb. 50-60 perc alatt megsütöm őket. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e.
3. Hagyom 20 percig hagyom a formában hűlni, aztán egy vékony, éles késsel körbevágom, és a lecsatolom az oldalukról a karikákat. Egyenként kifordítom a tortákat egy-egy sütőpapírral lefedett tálra. Leveszem róluk a forma alját, és óvatosan lehúzom a sütőpapírt is. Hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, aztán a hűtőbe teszem min. egy órára, hogy aztán könnyebben félbe tudjam vágni őket.
4. A karamellhez felteszem főni a cukrot a vízzel, és aranybarnára karamellizálom. Felöntöm a tejszínnel, beledobom a felkockázott vajat, simára keverem, és a végén a mogyorót is beleteszem. Hagyom teljesen kihűlni.
5. A mogyoróvaj habhoz kemény habbá verem a tejszínt a mascarponéval. A mogyoróvajat kikeverem a krémsajttal és a porcukorral. Beleforgatom a habot.
6. Ha minden készen áll, összetöltöm a tortát. Az első tésztarétegen elkenem a mogyoróvaj felét, a következő két réteg közé a karamellás mogyoró kerül, majd az utolsó tortalapok közé megint mogyoróvajat kenek. A szélén kibuggyanó krémet körbesimítom egy kenőkéssel, és egy-két órára hűtőbe teszem dermedni az egészet.
7. Közben elkészítem a csokikrémet. A kétféle csokoládét apró kockákra vágom. A tejszínt felforralom, a csokira öntöm. Várok egy percet, aztán simára keverem. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, kockánként belekeverem a puha vajat is. Elől hagyom, hogy kenhető állagot vegyen fel.
8. Ha a krém összeállt, és a torta is megdermedt, egy réteg krémet kenek rá, majd a hűtőbe teszem. Ha megszilárdult rajta a krém, még egy réteggel átkenem a tortát. Visszateszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. A tetejét apróra vágott sós mogyoróval díszítem.
Recept: Bake Noir