KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. április 25., péntek 13 komment

2014. április 25., péntek 13 komment

Egyik réteg a másik után: Snickers torta

snickers_torta.jpg

A tésztája átmenet a csokoládépuding és a piskóta között. A tortarétegek között lágy mogyoróvajas krém és sós karamellás, pörkölt amerikai mogyoró bújik meg. Kívül bitang csokoládékrémmel borítottam. 

snickers_torta2_1.jpg

 

Snickers torta

(12 szelet)

a tésztához: 

130 g holland kakaópor

300 g liszt

480 g cukor

2 tk szódabikarbóna

1 tk sütőpor

1 tk só

4 db tojás

250 ml író

250 ml szoba-hőmérsékletű víz

5 ek olaj

a mogyorós sós karamellhez: 

85 g cukor

20 g víz

60 g habtejszín

35 g vaj

50 g sós mogyoró

a mogyoróvaj habhoz: 

150 g Philadelphia krémsajt

100 g (nem darabos) mogyoróvaj

20 g porcukor

250 ml habtejszín

2 ek mascarpone

a csokoládés vajkrémhez: 

150 g étcsokoládé

150 g tejcsokoládé

250 ml habtejszín

250 g puha vaj

1. Kivajazok két 18 cm átmérőjű csatos tortaformát, és az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem. 

2. Egy mély keverőtálban összekeverem a száraz hozzávalókat, egy kancsóban pedig a maradékot. A szárazhoz öntöm, és eldolgozom benne. Lemérem a súlyát, és megfelezem a két tortaforma között. A sütőbe teszem, és kb. 50-60 perc alatt megsütöm őket. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. 

3. Hagyom 20 percig hagyom a formában hűlni, aztán egy vékony, éles késsel körbevágom, és a lecsatolom az oldalukról a karikákat. Egyenként kifordítom a tortákat egy-egy sütőpapírral lefedett tálra. Leveszem róluk a forma alját, és óvatosan lehúzom a sütőpapírt is. Hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, aztán a hűtőbe teszem min. egy órára, hogy aztán könnyebben félbe tudjam vágni őket. 

4. A karamellhez felteszem főni a cukrot a vízzel, és aranybarnára karamellizálom. Felöntöm a tejszínnel, beledobom a felkockázott vajat, simára keverem, és a végén a mogyorót is beleteszem. Hagyom teljesen kihűlni. 

5. A mogyoróvaj habhoz kemény habbá verem a tejszínt a mascarponéval. A mogyoróvajat kikeverem a krémsajttal és a porcukorral. Beleforgatom a habot. 

6. Ha minden készen áll, összetöltöm a tortát. Az első tésztarétegen elkenem a mogyoróvaj felét, a következő két réteg közé a karamellás mogyoró kerül, majd az utolsó tortalapok közé megint mogyoróvajat kenek. A szélén kibuggyanó krémet körbesimítom egy kenőkéssel, és egy-két órára hűtőbe teszem dermedni az egészet. 

7. Közben elkészítem a csokikrémet. A kétféle csokoládét apró kockákra vágom. A tejszínt felforralom, a csokira öntöm. Várok egy percet, aztán simára keverem. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, kockánként belekeverem a puha vajat is. Elől hagyom, hogy kenhető állagot vegyen fel. 

8. Ha a krém összeállt, és a torta is megdermedt, egy réteg krémet kenek rá, majd a hűtőbe teszem. Ha megszilárdult rajta a krém, még egy réteggel átkenem a tortát. Visszateszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. A tetejét apróra vágott sós mogyoróval díszítem. 

Recept: Bake Noir 

születésnap torta csokoládés karamell mogyoróvaj haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr826087205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hűűű....nagyon guszta!

Író helyett savót is lehet használni??

3. pontig akár előző nap is elkészíthető....ugye?
Szia,

hol kapok írót, illetve lehet-e bármivel helyettesíteni, ami könnyebben beszerezhető? :)

Köszi
@Mézespuszi: nagyon jó a kérdés, mert az a legjobb stratégia!
@Cili, a hebrencs: én a culinarisban veszem. elvileg hasonló állaga lesz, ha joghurtot és tejet fele-fele arányban keversz, de szerintem az mégsem ugyanaz, mert az igazi író elvileg vaj készítéskor keletkezik.
köszönöm, akkor megpróbálom ott! :)
Akkor ezt a stratégiát fogom követni, köszönöm :)
Félbevágni is csak másnap érdemes így és maradjon a hűtőben felhasználásig?
Ahogy a többi hozzászólást olvasom, savó szóba sem jöhet író helyett.... :(( Azt hittem hasonló a kettő :(
@Mézespuszi: igen, jó hidegen érdemes félbevágni.
Megcsináltam, a család az egekbe magasztalt! :)
Köszi a jó recepteket!
Helló! A múlthéten ettem ebből a tortából nálatok. Ami nagyon megfogott belőle az a tészta. Rég keresek egy habkönnyű piskóta receptet. Vajon, ha kihagyom belőle a kakaót, úgy is lehet jól használni akár más tortához?
@kardoszs: kakaó nélkül nem próbáltam, én arra másik receptet használok.
@édesem: köszi a választ, fenn van az is a blogon amúgy?
Szia!
Ha 22 cmes kapcsos tortaformát szeretnék majd használni, mert a család már előre szólt, hogy ebből a tortából a 18 cmes kicsi lesz :) akkor mik az arányok?
Köszönöm a válaszod:)
@eszti_peszti: talan mar nem aktualis, de en is most keszitem a tortat, csak 28-as meretut. :)

A kerdesedre a valasz a 22-t elosztod 18-cal es negyzetre emeled. Ezzel a szammal kell szorozni a hozzavalokat.

Tehat: (22/18)^2=1.49 vagyis pont a masfelszerese kell mindenbol.

Nekem pedig a 28-ashoz 2.5x kell mindenbol.
süti beállítások módosítása