A muffin forma más, sokkal jobb dolgokra is használható, mint a muffin sütés. Mindenféle sütemény egycsapásra egyszemélyessé tehető. És hogy teleshopos szófordulattal éljek, nem kell többé bajlódni a vágással, nincs többé kinyomódott töltelék, lelapult réteskígyó, veszekedés az asztalnál, hogy kinek mekkora szeletet vágjak. Mindenki kap egyet, megeszi, és boldog.
Túrós rétes muffin eperrel
(6 db)
300 g túró
1 nagy tojás sárgája
40 g porcukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 citrom finomra reszelt héja
15 g búzadara
8 db készen kapható réteslap
30 g vaj, olvasztva
6 apró szem eper
porcukor a tetejére
1. A túrót villával fellazítom. Hozzáadom a tojássárgát, az átszitált porcukrot, a vaníliamagokat, a citromhéjat és a búzadarát. Összekeverem.
2. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverésest 180-ra). Előkészítek egy muffin formát, és egy ecset segítségével kivajazom a mélyedéseit.
3. Egy réteslapot magam elé terítek, vékonyan megkenem vajjal, és ráteszem a következő lapot. Összesen 4 lapot helyezek így egymásra. Ezt megismétlem a maradék 4 lappal is. Egy éles késsel kivágok belőlük összesen 6 akkora négyzetet, amekkora belefér a muffin formába úgy, hogy majd a tetején össze is tudom zárni.
4. Beleteszem egyenként a mélyedésekbe, belekanalazom a tölteléket úgy, hogy tele legyenek. Egy-egy epret nyomok mindegyik közepébe. A tetején összezárom a tésztát, és azt is lekenem vajjal. 30 percig sütöm.
5. Kiveszem a sütőből, és megvárom, hogy langyosra hűljön. Óvatosan kiemelem a batyukat a formából, a tetejüket porcukrozom. A legjobb még így, langyosan megenni.