KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. május 27., kedd 2 komment

2014. május 27., kedd 2 komment

Jeges és forró: Fehér csokoládé parfé epersziruppal

fehércsoki_parfé_1.jpg

Nem kell feltétlenül a Daubnerig menni a jó parfétortáért. Szerintem megér az életedből egy órát, hogy összerakd magadnak ezt a nagyon egyszerű desszertet. (Kb. ugyanennyi lenne elmenni a Daubnerig és vissza, a kettő közt pedig végigállni azt a bizonyos sort, amit mindannyian jól ismerünk.)

Fehér csokoládé parfé epersziruppal

(12-14 szelet)

 

az epersziruphoz: 

200 g eper

50 g cukor

pár csepp citromlé

 

a tortához: 

200 g fehér csokoládé

50 g cukor

6 db tojás sárgája

400 g habtejszín

 

1. Az epersziruphoz először a cukorból készítek karamellt néhány csepp citromlével. Közben az epreket megtisztítom, negyedelem. 

2. Ha a karamell már aranybarna, lehúzom a tűzről, és beleteszem az epreket. Puhára főzöm, és hagyom levet engedni. Félreteszem hűlni. 

3. Előkészítek egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortakarikát. Az alját és a szélét kibélelem frissen tartó fóliával. 

4. A fehér csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztom. 

5. A tojások sárgáit kikeverem a cukorral, és vízgőz fölött kb. 45 fokig melegítem (csípősre). A lényeg, hogy a cukor elolvadjon, a tojást pedig hőkezeljük. Leveszem a gőzről, és elektromos mixerrel kihűlésig habbá verem. 

6. Összekeverem a fehér csokival. 

7. A tejszínt kemény habbá verem. Először csak az egyharmadával lazítom a csokis masszát, aztán óvatosan az egészet hozzáforgatom. 

8. A krémet az előkészített formába öntöm. Az eperszirup és az eperdarabok felével márványozom, a maradék epret megtartom a tálaláshoz. A tortát a fagyasztóba teszem, hogy megdermedjen. 

9. Ha a torta kifagyott, kifordítom a formából, és lehúzom róla a fóliát. Szeletekre vágom, és forró epersziruppal tálalom. 

fagylalt torta eper gyümölcsös csokoládés fehér csokoládé középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr746217915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi történik a tojással 45°C-on? Szerintem semmi. Csak azért kérdem, mert 57°C-on több mint egy óra kell ahhoz, hogy pasztörizálódjon és ez még nyers ún. pasztörizált tojásnak számít.
süti beállítások módosítása