Nem kell feltétlenül a Daubnerig menni a jó parfétortáért. Szerintem megér az életedből egy órát, hogy összerakd magadnak ezt a nagyon egyszerű desszertet. (Kb. ugyanennyi lenne elmenni a Daubnerig és vissza, a kettő közt pedig végigállni azt a bizonyos sort, amit mindannyian jól ismerünk.)
Fehér csokoládé parfé epersziruppal
(12-14 szelet)
az epersziruphoz:
200 g eper
50 g cukor
pár csepp citromlé
a tortához:
200 g fehér csokoládé
50 g cukor
6 db tojás sárgája
400 g habtejszín
1. Az epersziruphoz először a cukorból készítek karamellt néhány csepp citromlével. Közben az epreket megtisztítom, negyedelem.
2. Ha a karamell már aranybarna, lehúzom a tűzről, és beleteszem az epreket. Puhára főzöm, és hagyom levet engedni. Félreteszem hűlni.
3. Előkészítek egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortakarikát. Az alját és a szélét kibélelem frissen tartó fóliával.
4. A fehér csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztom.
5. A tojások sárgáit kikeverem a cukorral, és vízgőz fölött kb. 45 fokig melegítem (csípősre). A lényeg, hogy a cukor elolvadjon, a tojást pedig hőkezeljük. Leveszem a gőzről, és elektromos mixerrel kihűlésig habbá verem.
6. Összekeverem a fehér csokival.
7. A tejszínt kemény habbá verem. Először csak az egyharmadával lazítom a csokis masszát, aztán óvatosan az egészet hozzáforgatom.
8. A krémet az előkészített formába öntöm. Az eperszirup és az eperdarabok felével márványozom, a maradék epret megtartom a tálaláshoz. A tortát a fagyasztóba teszem, hogy megdermedjen.
9. Ha a torta kifagyott, kifordítom a formából, és lehúzom róla a fóliát. Szeletekre vágom, és forró epersziruppal tálalom.