Ha egyetlen süteményt sütsz meg egész ősszel, ez legyen az.
Mézes szilvatorta
(12 szelet)
150 g búza finomliszt
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tk sütőpor
1 tk só
1/4 tk őrölt kardamom
1/2 tk fahéj
2 egész tojás + 1 sárgája
210 g vaj
150 g cukor
100 g méz + a tetejére
185 g író vagy natúr joghurt
kb. 10 szem szilva
egy marék pirított mogyoró
1. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos kerek tortaformát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra).
2. A kétféle lisztet átszitálom a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
3. A puha vajat, a cukrot és a mézet géppel fehéredésig keverem (kb. 5 perc magas fokozaton).
4. A tojásokat és a sárgáját egyenként, alacsony fokozaton hozzákeverem.
5. Felváltva adom hozzá az írót (vagy joghurtot) és a száraz hozzávalókat, több részletben.
6. Ha az egészet simára kevertem, az előkészített formába öntöm, és elsimítom a tetejét.
7. A szilvákat megmosom, megfelezem, és vágott felükkel felfelé elhelyezem a torta tetején.
8. 60 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.
9. Ha langyosra hűlt, a tetejére plusz mézet csorgatok, megszórom a mogyoróval, és még azon melegiben megeszem.