Annyi mindenre jó még a mézeskalács tészta, azon kívül is, hogy mézeskalácsot süssünk belőle, ami egyébként vitathatatlanul az egyik legjobb decemberi elfoglaltság.
Meg kell, hogy mondjam, én nem ebből a tésztából szoktam mézeskalácsot sütni. Most azért esett rá a választásom, mert fele-fele arányban tartalmaz rozslisztet és búzalisztet, amit én egy jó aránynak gondoltam, és az is a javára írható, hogy a tészta sütés után azonnal puha (a receptre az Ingakonyha oldalon találtam).
Én a saját házi málna- és kajszibarack lekvárom használtam hozzá, fele-fele arányban, de rátok bízom, hogy szabadon kísérletezzetek. Majd számoljatok be róla, hogy ti milyen lekvárnál lyukadtatok ki!
A tészta több lesz, mint amire most szükségünk van, de nem baj, szúrjátok ki és süssétek meg a maradékot is, van még belőle néhány jó recept ötletem, amit hamarosan megosztok veletek.
Mézeskalács linzertorta
(12 szelet)
a tésztához:
125 g méz
125 g vaj
250 g búza finomliszt
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
3 tojás
200 g porcukor
1 tk szódabikarbóna
2 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy a saját "blend"-ed)
a töltelékhez:
kb. 300 g házi lekvár (pl. fele-fele málna és barack)
1. A mézet és a vajat egy lábosban megolvasztom.
2. A kétféle lisztet, a tojásokat, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket egy keverőtálba teszem, és ehhez öntöm hozzá a már szoba-hőmérsékletűre visszahűlt mézes vajat.
3. Simára dolgozom a tésztát. Egy ragacsos, szinte folyós masszát kapok, amit egy napra hűtőbe teszek.
4. Másnap előveszek egy fodros szélű pite(tart)formát, kivajazom.
5. A tésztát kiveszem a hűtőből, és egy órát hagyom kicsit felmelegedni. Átgyúrom, megfelezem, és alaposan lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra nyújtom. Kibélelem vele a formám alját, a kilógó széleket levágom.
6. A lekvárokat rákanalazom, egyiket az egyik felére, másikat a másikra.
7. Kinyújtom a tészta másik felét is. Valamilyen téli hangulatú kiszúróval kilyukasztom, és a tart tetejére teszem. Most is levágom a maradék széleket. Egy órára hűtőbe teszem.
8. 175 fokon (légkeverésesben 155) kb. 45 percig sütöm.