Ez az igazi ünnepi sütemény! Csoki, csoki, csoki, bourbon whiskey és meringue. Mikor máskor csinálnánk meg, ha nem most, egy lépésnyire az újévtől?
Az eredeti recept nekem túl masszív volt, ezért csökkentettem (magamra egyáltalán nem jellemzően) a csokoládé, a keményítő és az alkohol mennyiségét is. Ahogy a fotómon is látszik, ezt a pitét úgy kell elképzelni, hogy alul egy masszív csokoládéréteg van, amit megkoronáz az órási, pehelykönnyű, karamell ízű tojásfehérjehab.
Whiskey pite
(10 szelet)
a kekszréteghez:
200 g kakaós keksz
90 g olvasztott vaj
a csokikrémhez:
120 g teljes tej (3,5%-os)
170 g habtejszín
200 g étcsokoládé
90 g nádcukor
15 g étkezési keményítő
60 g bourbon whiskey
4 tojás, szétválasztva
a meringue-hez:
120 g víz
260 g kristálycukor
1/2 tk borkő
1. A kekszet ledarálom, és összekeverem a vajjal. Egy piteforma aljára és szélére simítom egy evőkanál hátának a segítségével. 30 percre hűtőbe teszem.
2. A tejet a tejszínnel felforralom.
3. A csokit apróra vágom.
4. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, a whiskey-vel és a keményítővel.
5. Lassan hozzácsorgatom a forró tejet, miközben a tojásos részt folyamatosan keverem. Visszaöntöm az egészet a lábosba, és kevergetve felforralom. Forrás után még egy-két percig főzöm, hogy biztosan jól besűrűsödjön, és ne maradjon keményítő íze.
6. Beleszórom a csokit, és simára keverem. Előfordulhat, hogy ilyenkor a krémem ikrásnak tűnik, de nem foglalkozom vele, mert dermedés után egyáltalán nem lehet érezni az állagán.
7. A kekszrétegre öntöm, a tetejét lesimítom. Minimum 4 órára hűtőbe teszem.
8. Ha a puding kifagyott, elkészítem a meringue-et. A vizet felforralom 230 g cukorral. világos karamellre főzöm. Közben a tojásfehérjéket lágy habbá verem, hozzáadom a borkövet és a maradék cukrot, és kemény habot verek belőle. Hozzácsurgatom a karamellt is, elkeverem.
9. A habot pite tetejére kanalazom. A szakács fáklyával megégetem itt-ott.
Recept eredetije: Donna Hay