Nem szoktam visszafogni magam, ha sütőformák vásárlásáról van szó. Enélkül például ez a sütemény is csak egy sima kuglóf lenne, habár nem tagadom, hogy a kuglófok hangulata engem mindig elvarázsolt.
Ilyen formából lehet kapni méregdrágát fémből, vagy negyedannyiért ugyanazt szilikonból. Mivel én nagyon rajongója vagy a szilikonnak, nem okozott törést az életemben, hogy az olcsóbbal kellett beérnem. Hozzáteszem, hogy bár ezeket rém egyszerű használni, a nagymama régi kuglófformáinál jobbat nem nagyon tudok elképzelni. Szerencsés, akinek maradt belőle!
Sütőtökös kuglóf
(12 szelet)
225 g puha vaj
250 g cukor
3 tojás
280 g liszt
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 tk chai fűszerkeverék
1/4 tk só
425 g sütőtök, megsütve, megpucolva, pürésítve mérve
80 g natúr joghurt
80 g tej
a mázhoz:
100 g porcukor
5-6 ek tejszín
pár csepp narancsolaj
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re), és előkészítek egy kuglófformát. Ha nem szilikon, kivajazom és kilisztezem.
2. A vajat alaposan kikeverem a cukorral (ez géppel kb. 3 perc).
3. Egyesével hozzáadom a tojásokat, de épp csak addig keverem, amíg muszáj.
4. A lisztet átszitálom a többi száraz hozzávalóval.
5. A tököt, a joghurtot és a tejet simára keverem.
6. A masszához keverem a lisztes és a sütőtökös részt felváltva. A liszt 3 részletben megy bele, a nedves 2-ben, és a liszttel kezdek és végzek is.
7. A formába kanalazom a masszát, a tetejét elsimítom. Kb. 1 órát sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e.
8. Hagyom a kuglófot a formában kihűlni, csak ezután borítom ki belőle.
9. A mázhoz kikeverem a porcukrot annyi tejszínnel, hogy kicsit folyós állagú legyen. Belekeverem a narancsolajat is. A kihűlt kuglóf tetejére csurgatom.
Recept: Gimme Some Oven