Hú, de jól esett valami kicsit egyszerűbb dolgot csinálni.
Ez ismét egy shortbread biscuit, csak kicsit másképp. Sose gondoltam volna, hogy egyszer rozmaringot teszek majd egy süteménybe, de ez a kísérletem olyan jól sült el, hogy talán más íz kombinációkban is próbálkozni fogok majd vele (pl. egy kecskesajtos rozmaringos fagylalt?). Egyébként pedig igazán itt az ideje, hogy olyan dolgokat tegyek a desszertekkel, amiket korábban sose gondoltam volna.
Rozmaringos omlós keksz
1 és ¾ csésze liszt
¼ csésze kukoricaliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/3 csésze cukor
114 g vaj
2 evőkanál friss rozmaring, apróra vágva
3 evőkanál tej
5 evőkanál szilvalekvár (az eredeti receptben baracklekvár szerepelt, szerintem bármilyen dzsem jól megy hozzá)
A sütőt 175 fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelek három tepsit.
A liszteket, a sütőport, a cukrot és a hűtőből kivett vajat kockákra vágva a robotgépbe dobom, és a gép tompa késes kiegészítőjével morzsásra keverem. Hozzáadom a fűszert és a tejet, és újra bekapcsolom a gépet. Ezután már kézzel cipót formázok belőle, majd ½-1 cm-es lappá nyújtom úgy, hogy a tészta és a sodrófa közé folpackot teszek, hogy ne repedezzen szét a tészta.
Én sima kerek, kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval formáztam a kekszeimet, de ennél izgalmasabb formát is lehet persze választani. Egymástól 2 cm távolságban átemeltem a tepsire a köröket, és 10 perc alatt készre sütöttem őket. A kekszek széle enyhén megbarnulhat, de jobban semmiképpen sem.
Egy kiskanálnyi házi szilvalekvárral tapasztottam össze kettesével a korongjaimat.
20 darab keksz lett belőle.
Recept Tartelette-től, akinek egyébként minden receptje ennél százszor bonyolultabb.
Ez ismét egy shortbread biscuit, csak kicsit másképp. Sose gondoltam volna, hogy egyszer rozmaringot teszek majd egy süteménybe, de ez a kísérletem olyan jól sült el, hogy talán más íz kombinációkban is próbálkozni fogok majd vele (pl. egy kecskesajtos rozmaringos fagylalt?). Egyébként pedig igazán itt az ideje, hogy olyan dolgokat tegyek a desszertekkel, amiket korábban sose gondoltam volna.
Rozmaringos omlós keksz
1 és ¾ csésze liszt
¼ csésze kukoricaliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/3 csésze cukor
114 g vaj
2 evőkanál friss rozmaring, apróra vágva
3 evőkanál tej
5 evőkanál szilvalekvár (az eredeti receptben baracklekvár szerepelt, szerintem bármilyen dzsem jól megy hozzá)
A sütőt 175 fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelek három tepsit.
A liszteket, a sütőport, a cukrot és a hűtőből kivett vajat kockákra vágva a robotgépbe dobom, és a gép tompa késes kiegészítőjével morzsásra keverem. Hozzáadom a fűszert és a tejet, és újra bekapcsolom a gépet. Ezután már kézzel cipót formázok belőle, majd ½-1 cm-es lappá nyújtom úgy, hogy a tészta és a sodrófa közé folpackot teszek, hogy ne repedezzen szét a tészta.
Én sima kerek, kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval formáztam a kekszeimet, de ennél izgalmasabb formát is lehet persze választani. Egymástól 2 cm távolságban átemeltem a tepsire a köröket, és 10 perc alatt készre sütöttem őket. A kekszek széle enyhén megbarnulhat, de jobban semmiképpen sem.
Egy kiskanálnyi házi szilvalekvárral tapasztottam össze kettesével a korongjaimat.
20 darab keksz lett belőle.
Recept Tartelette-től, akinek egyébként minden receptje ennél százszor bonyolultabb.