KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. február 20., szerda 3 komment

2013. február 20., szerda 3 komment

Luxuskivitelben: Kókuszgolyó





Szinte minden alkalommal, amikor egy középszerű cukrászdába tévedek, kókuszgolyót rendelek - nem vall nagyon kifinomult ízlésre, igaz? Magam sem értem, de az a tévképzetem, hogy ezt sehol nem tudják elrontani, mindig hozza a jól megszokott rumaromás ízvilágot.
Konkrétan egy olyan süteményről beszélünk, ami a cukrászdák nemeshulladékából készül, ami lássuk be, hiába nemes, akkor is csak hulladék. Éppen a napokig félretéve heverő, száraz süteményszélek miatt kapja a jellegzetes bukéját, amit lehetetlen otthon reprodukálni.
Próbálkozhatunk otthon a háztartási keksszel, de lássuk be, egy olyan ételtől, amit a gyomorrontással azonosítunk, nem sokat várhatunk. Most érkeztünk a mondanivalóm lényegéhez: ha minden egyes összetevőt valami emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagra cserélünk, egy egészen élvezhető édességgé válik ez a legprosztóbb magyar sütemény vagy mi. Az a lényeg, hogy addig kell beletenni mindenfélét, amitől íze lehet, amíg valami íze nem lesz.

Kókuszgolyó
(10 db)

50 g étcsokoládé
180 g magában is finom keksz (pl. kókuszos vagy egy jó vajas keksz)
50 g holland kakaópor (de valami rendes!)
3 ek sötét rum (pl. Stroh rum vagy sötét Bacardi, ha nagyon el vagyunk eresztve, esetleg Malibu)
70 g porcukor (ha gyerekeknek csináljunk, lehet 80 g is)
40 g házi lekvár (jó fanyar, barack, meggy, én erdei gyümölcsöset tettem bele)
70 g kókusztej
40 g vaj
kókuszchips a hempergetéshez

Én egy aprítógéppel dolgoztam, de ha a keksz ledarálásán túl vagyunk, összegyúrhatjuk kézzel is. Először a csokoládét teszem a gépbe, hogy felaprítsam. Ezután ledarálom a kekszet, és hozzáadom az összes többi hozzávalót. Rövid időre hideg helyre teszem, hogy formázható masszát kapjak. Golyókat gyúrok belőle, a kókuszba hempergetem, és visszateszem a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Ennél egyszerűbb édesség nincs, nem véletlen, hogy az egész ország ezen nő fel.

csokoládé kókusz kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr75141092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:) http://gasztro.rubineszter.com/2012/05/kokuszgolyo-deluxe-gluten-free.html
Egyetértek. Nemrégiben egy elég puccos cukrászdában jártunk és nagy meglepődésemre/csalódásomra képesek voltak elrontani a kókuszgolyót, pedig tényleg azt gondolnánk, hogy azt lehetetlen. Mégis sikerült!
Ezt a receptet hamarosan kipróbálom, mert a kedvesem nagy kedvence a kókuszgolyó. :)
Jujj, épp tegnap csináltam!! Teljesen egyetértünk, még Karácsonyról megmaradt szaloncukrot is ddzsadzsáltam bele!! :)))
süti beállítások módosítása