KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. április 25., csütörtök Szólj hozzá!

2013. április 25., csütörtök 0 hozzászólás

Eszköz-mánia: Eper-kecskesajt-bazsalikom galette

eper_galette.jpg

Tele van a konyhám mindenféle kisebb és nagyobb kütyükkel, amiknek a nagy részét soha nem használom. Éppen ezért, nálam már komolyabb mérlegelés előzi meg mindenféle konyhai segédeszköz megvásárlását. Az egyik legfontosabb szempont a helyigény, persze az ár és igyekszem objektíven felmérni a kihasználhatóságát, ami elég nehéz, amikor az embert elkapja a vásárlási láz. Így aztán magam is meglepődtem rajta, hogy egy viszonylag kicsi, egyszerűen használható és olcsó darabról kiderült, hogy még hasznos is.

Konkrétan egy ún. pastry blenderről van szó, amit képtelen vagyok magyarra fordítani, arra pedig már nem emlékszem, hogy milyen néven futott a Tchibo-ban, ahol szemet vetettem rá. Pontosabban már korábban is tudtam, hogy nagy szükségem van rá, mert több helyen is olvastam, hogy például az omlós tésztához csakis ezzel érdemes a vajat a liszttel összemorzsolni. Eddig azt hittem, hogy elég jól elboldogulok kisebb mennyiségeknél kézzel, nagyobbaknál a konyhagépem dagasztókarjával, esetleg az aprítógéppel. Most viszont, hogy látom a különbséget a munkamenetben és az eredményben, minden eddigi csak aranyos kis próbálkozás volt ehhez képest.

Eper-kecskesajt-bazsalikom galette

(6-8 adag)

A tésztához:
40 g kukoricaliszt

180 g finomliszt

170 g hideg vaj, felkockázva

2 ek cukor

1/2 tk só

A töltelékhez:

4 ek házi lekvár (én erdei gyümölcsöset használtam, de lehet bármi)

400 g eper, felaprítva

3 ek cukor

2 ek kukoricakeményítő

50 g kecskesajt (puha, morzsolható)

néhány bazsalikomlevél

1. A kétféle liszttel elmorzsolom a vajat, hozzáadom a cukrot és a sót, és kb. 4 ek jéghideg vizet (ilyenkor szokták mondani, hogy "amennyit felvesz"). Az a lényeg, hogy nyugodtan maradhatnak benne borsónyi vajdarabok, attól lesz finom, omlós a tészta. Néhány mozdulattal összegyúrom, és koronggá formázom. Folpackba csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem. Ezzel a tésztával gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj közben el ne olvadjon benne.

2. Az epret összekeverem a cukorral, és hagyom így állni 15 percig. Ha már levet engedett, összeforgatom a keményítővel.

3. Lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vékonyra nyújtom a tésztát, és kivágok belőle egy 28-30 cm átmérőjű kört. Megkenem a lekvárral úgy, hogy a szélén néhány cm-t üresen hagyok. Erre teszem az epret. Ráhajtogatom oldalról a tésztát, megkenem a szélét tojással. 190 fokos sütőben fél órát sütöm. Akkor jó, ha már bugyog az eperlé.

4. Ha langyosra hűlt, rámorzsolom a kecskesajtot, és elrendezem rajta a bazsalikomleveleket. Hogy ez most a végén sós vagy édes, inkább ne kérdezd.

délutáni eper gyümölcsös sütemény piknik középhaladó délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr465246704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása