Oké, hogy brownie, oké, hogy tejkaramell, de az egészben a legjobb, amikor a sópehely roppan a tetején. Vagy mégis inkább a tejkaramell?
A tejkaramell valójában a Dél-Amerikában kedvelt dulce de leche (ejtsd dulsze de leccse), aminek már többféle elkészítési módjával is próbálkoztam itthon, de az alábbi receptben kifejtettnél semmit sem találtam még hatékonyabbnak. Egy édesített tejről van szó, amit karamellizálnak. Ezt elérhetik például úgy, hogy felteszik főni a tejet cukorral, és megvárják, hogy a víz elpárologjon, a tej pedig besűrűsödjön; vagy úgy, hogy sűrített tej konzervet (nálunk ilyet még sehol sem láttam) feltesznek vízben főni 2-3 órára, anélkül, hogy kinyitnák.
Az angoloknál hasonló a milk jam, a franciáknál a confiture de lait, a mexikóiaknál pedig a cajeta, amit kecsketejből főznek - egyszer ezt is muszáj lesz kipróbálnom.
Brownie keksz
(10 db)
a dulce de lechéhez:
2 tubus sűrített tej
egy csipet só
55 g vaj
150 g cukor
25 g cukrozatlan kakaópor
50 g étcsokoládé
1 db tojás
1/4 tk só
1/4 tk szódabikarbóna
130 g liszt
a tetejére:
Maldon sópehely (elhagyható)
1. A sűrített tejet egy lábosba nyomom a tubusból, megsózom, és sokszor megkeverve aranybarnára karamellizálom. Hagyom teljesen kihűlni.
2. A kekszhez az első négy hozzávalót egy kis lábosba teszem, és folyamatosan kevergetve összeolvasztom. Tényleg csak addig keverem, hogy a csoki és a vaj elolvadjon, mert a csokoládé nagyon könnyen leég.
3. Egy kézi habverővel hozzáadom a tojást, de nem verem fel.
4. A sót, a szódabikarbónát és a lisztet a többi hozzávalóhoz szitálom, és elkeverem. 30 percre hűtőbe teszem.
5. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem, A masszából egy evőkanálnyi golyókat gyúrok, de egy kevés masszát még félreteszek. A golyók közepébe mélyedést csinálok a hüvelykujjammal. A mélyedéseket megtöltöm egy-egy kiskanál dulce de lechével. A maradék masszából lapos korongokat formázok, amikkel lefedem tölteléket. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire teszem úgy, hogy a foltozott felük nézzen lefelé. Kicsit kilapítgatom a kekszeket a tenyeremmel. Megszórom a sóval (lehet sima tengeri só is).
6. 10 perc alatt megsütöm. Ekkor még puhának fog tűnni, de ha kicsit hagyom hűlni, máris megszilárdul.
Recept: Call me cupcake