KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. július 02., kedd Szólj hozzá!

2013. július 02., kedd 0 hozzászólás

Habos málnás ricottartota

málnatorta.jpgKülcsínben minimál, belbecsben fullos.

Ha torta, akkor műtejszínhab stufni, színes fondántető, cukrozott meggykompót vagy marcipánvirág díszítés, szeletelt mandula panír, giccses marcipánfigura, újrafelgyulladó gyertya, tűzijáték - ez a magyar virtus. A csipkepapírról nem tudtam lemondani, a többi nálam mehet a levesbe. Szalag, virág, friss gyümölcs, néha (nem bevonó!) csokoládé, néha maximum jófajta marcipán - én ezzel díszítek. Ez a tortám minimál, de a műkörítés nélkül is felismerhető, hogy ez egy szülinapi torta, ugye?

Ha nincs mostanában szülinap a családban, viszont van kedved csak simán málnás ricottahabot enni (miért is ne lenne?), akkor a macera nagy részétől megkímélheted magad. Csináld meg csak simán a krémet, és kanalazd ki egy pohárból, úgy is elég jó.

Habos málnás ricottatorta

(12 szelet)

a mandulás tésztához:

125 g puha vaj

200 g cukor

3 tojás

60 g darált mandula

100 g liszt

1 tk sütőpor

egy csipet só

90 g tejföl

a krémhez:

350 + 100 g málna

100 g cukor

500 g krémes ricotta

250 g mascarpone

70 g porcukor

330 g tejszín

10 g lapzselatin

1/2 vaníliarúd

1. Egy 18 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem.

2. A mandulatortához a vajat krémesre keverem a cukorral, hozzáadom egyenként a tojásokat, majd a mandulalisztet. 

3. A lisztet átszitálom a sütőporral és a sóval, és azt is a többi hozzávalóhoz adom. A tortaformába simítom az egészet, és egy órát sütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni, aztán a tortaformából kivéve a hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen majd vágni. 

4. A krémhez a 350 gramm málnát összemelegítem a cukorral, leturmixolom, átpasszírozom. Félrteszem hűlni.

5. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatom 10 percre.

6. Közben a ricottát simára keverem a málnával. Kiveszek a krémből 1-2 evőkanálnyit, és felolvasztom benne a zselatinlapokat egy kis lábosban, folyamatosan kevergetve.

7. A tejszínt a porcukorral habbá verem. A tejszínhab 2/3-át a krémbe forgatom 2 evőkanál mascarponéval. Félreteszem.

8. A maradék mascarponéból és tejszínhabból, valamint a vaníliarúd kikapart magjaiból kemény habot verek.

9. Kiveszem a tésztát a hűtőből, és 3 vékony lappá vágom egy kenyérvágó késsel. Az elsőt egy 20 cm-es tortakarika aljára teszem.

10. A málnakrémet habzsákba töltöm, ebből egy réteget nyomok az első lap köré, majd rá is. Lefedem a második lappal. Erre is nyomok krémet, és az egészben maradt málnaszemeket elosztom rajta. Jöhet az utolsó tésztalap, és arra is a málnakrém. Végül a mascarponés tejszínhabbal zárom. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Mielőtt kivenném a formából, a szélén körbevágom, vagy egy konyhai fáklyával körben megolvasztom (ehhez célszerű egy rövid időre fagyasztóba tenni a tortát).

torta gyümölcsös ricotta málna haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr65387894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása