Locsolgasd alkohollal szorgalmasan, és fáradozásod karácsonyra meghozza gyümölcsét. Kicsit hasonlít a püspökkenyérre, de csak nyomokban, mert itt az a lényeg, hogy minimális mennyiségű a liszt, csak arra szolgál, hogy egymáshoz tapassza az aszalt gyümölcsöket. Ha hagyod állni egy hétig, és kibírod, hogy ne edd meg, csodálatosan keverednek benne az ízek.
Karácsonyi gyümölcskenyér
(3 kicsi)
225 g olajos mag vegyesen (mogyoró, dió, mandula)
225 g aszalt gyümölcs vegyesen (pl. szilva, sárgabarack, mazsola)
100 g aszalt déligyümölcs vegyesen (pl. füge, datolya, kandírozott narancshéj, vörösáfonya)
66 g liszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk őrölt szegfűbors
100 g nádcukor
2 tojás
100 g vaj, megolvasztva
narancslikőr (pl. Cointreau)
1. A magokat egészben egy keverőtálba teszem, a nagyobb gyümölcsöket félbevágom.
2. A lisztet átszitálom a sütőporral és a fűszerrel, és beleforgatom a magokat és a gyümölcsöket.
3. Hozzáadom a simára kevert tojásokat és az olvasztott vajat, és az egészet összekeverem.
4. Én 3 mini szögletes kenyérformába tettem a masszát, de használhatsz normál méretűt is. Vajazd és lisztezd ki. 150 fokon (légkeveréses 130 fok) egy órát sütöm.
5. Még melegen megszurkálom, és meglocsolom a narancslikőrrel, aztán alufóliába csomagolom. Ezt kétnaponta megismétlem.
A posztot a Nikon támogatta.