KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. március 06., csütörtök Szólj hozzá!

2014. március 06., csütörtök 0 hozzászólás

Örökzöld: Matcha keksz

matcha_keksz.jpg

Ez a recept hét évvel ezelőtt óriási sikernek örvendett a neten, nyert díjat, rengetegen kipróbálták és posztolták, és jelentem, kiállta az idő próbáját. Van, ami egyszerűen csak tökéletes. 

A matcha tea a nagybetűs japán zöld tea, többnyire aranyárban mérik itthon, de azért nem kell egészen Japánig szaladni érte, én például a Szépvölgyi úti koreai boltban elviselhető áron jutottam hozzá (550 forint/20 g). Mivel a matcha tea ún. blend, azaz keverék, minőségben is nagyban különbözhetnek egymástól, így nem csoda, hogy árban is nagyok a differenciák.

A matcha tea nagyon koncentrált, mert konkrétan magát a levelet isszuk meg, amit szárított, porított formában oldunk fel forró vízben. Ezáltal persze a zöld teák jótékony hatása is koncentráltan jelenik meg benne. Amikor megvettem az enyémet, a bolt tulajdonosa óva intett attól, hogy nagykanállal szórjam a sütibe, nekem mégis úgy tűnik, hogy szükség volt arra a másfél kanálnyi adagra, amit a recept megkövetelt. Ne legyen senki csalódott, ha esetleg nem lesz neonzöld a keksz sütés után, mert a szín is függ a tea minőségétől. 

Múlt héten a Dynamobake-ben ettem utoljára matcha kekszet, és akkor határoztam el, hogy ezt az élményt, nagy mennyiségben, itthon is rekonstruálnom kell. 

Matcha keksz

(25 db)

150 g vaj

105 g porcukor

1,5 ek matcha tea

220 g liszt

3 tojás sárgája

kristálycukor a szélére

1. A vajat géppel habosra és világosra keverem a porcukorral és a matcha porral. Hozzáadom a lisztet és a tojássárgákat, és amint összeállt, koronggá formázom, és folpackba csomagolom. 30 percre hűtőbe teszem. 

2. Enyhén lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtom a tésztát. Kiválasztom a legszebb kiszúrómat, és kiszaggatok annyi kekszet, amennyit csak tudok. A maradék tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrom (úgy, hogy a vaj lehetőleg ne olvadjon fel benne, mert akkor már nehezebb lesz kinyújtani), és újra kiszaggatom. Addig folytatom, amíg el nem fogy a tészta. Mindegyik keksz mindegyik élét kristálycukorba hempergetem. 

3. Sütőpapírral bélelt tepsikre teszem a kekszeket, és 175 fokos (légkeveréses 150) sütőben 10 perc alatt megsütöm őket. 

Recept: Lovescool

tea keksz kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr145845697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása