KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. október 08., szerda 2 komment

2014. október 08., szerda 2 komment

Majdnem: Klasszikus csokoládé mousse mogyoró praliné habbal

klasszikus_csokimousse2.jpg

Ahogy egy rendes női magazinban írnák, igazi ínycsiklandó vendégváró falat. Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egy jó csokimousse receptre tényleg mindenkinek szüksége van. Nincs az a vendég, akit ne tudnánk elkápráztatni egy egyszerű, de tökéletesen kivitelezett csokoládékrémmel (lásd ugyancsak női magazinok "kápráztassa el vendégeit...!"). 

Ráadásul az én receptem tényleg aranyat ér, mert jó előre bekészíthető. Én a mousse-t egyből egyadagos szilikonformákba töltöm, fagyasztóba teszem, és a vendégek érkezése előtt egy órával épp csak annyit pattintok ki belőle, amennyire aznap szükségem van. 

A címben a "majdnem" a hozzávalók közt elrejtőző presszókávéra vonatkozik, ami nem kötelező része a klasszikus receptnek, és simán elhagyható. Ha pluszt ízt szeretnénk hozzáadni, ne habozzunk a kedvenc fűszerünkhöz nyúlni, ami lehet csili, kardamom, tonkabab, meg bármi. 

klasszikus_csokimousse1.jpg

Klasszikus csokoládé mousse mogyoró praliné habbal

(6 nagy adag)

a mousse-hoz: 

125 ml habtejszín

4 db tojás (4 sárgáját és 2 fehérjét fogunk felhasználni, és mivel ez utóbbit nyersen, ezért érdemes szalmonella ellen kezelt tojást venni)

dupla presszó

3 ek cukor

1/4 tk tengeri só

170 g étcsokoládé

1. A tejszínt kemény habbá verem, aztán a hűtőbe teszem. 

2. Egy lábosban vizet forralok, és egy a tetejére tehető tálban összekeverem a 4 tojás sárgáját a szoba-hőmérsékletűre hűlt kávéval és 2 evőkanál cukorral. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve 71 fokosra melegítem. Ha nincs cukorhőmérőm, akkor addig keverem, amíg a cukor el nem olvad, és a krém kicsit ki nem világosodik. 

3. A meleg keveréket az apróra vágott étcsokira öntöm, simára keverem, és hagyom kihűlni. 

4. A tojások fehérjéből, a sóból és a maradék cukorból kemény habot verek. Egyharmadával fellazítom a csokikrémet, aztán a maradékot is óvatosan beleforgatom. Így teszek a hűtőből elővett tejszínhabbal is. 

5. Ha még aznap meg szeretném enni, kis tálkákba adagolom, és a hűtőbe teszem kb. 4 órára. Ha hosszabb ideig szeretném tárolni, szilikonformába töltöm, és a fagyasztóba teszem. Tálalás előtt 1 órával kiveszem, és hagyom kiolvadni (a formáját meg fogja tartani). 

a pralinéhoz: 

100 g törökmogyoró 

150 g cukor

25 g víz

250 ml habtejszín. 

1. A mogyorót egy serpenyőben megpirítom, aztán a héját egy konyharuhába csomagolva ledörzsölöm. 

2. A cukorból és a vízből karamellt főzök, és egyből belekeverem a mogyorót.

3. Szilikonlapra vagy sütőpapírra öntöm, és hagyom teljesen kihűlni. Egy nagy késsel felaprítom. 

4. A tejszínt habbá verem, és tálalás előtt beleforgatom a pralinét. 

csokoládé mogyoró desszert karamell mousse vacsora vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr86769525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon jól hangzik! :) Ha nem fagyasztom, csak hűtöm pár órát, akkor is kijön ilyen szépen a szilikon formából? Köszönöm!
@Annus87: a szilikonformához muszáj fagyasztani, nincs kecmec ;-)
süti beállítások módosítása