KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. október 27., hétfő 3 komment

2014. október 27., hétfő 3 komment

Pihe-puha: Diótorta birsalma kompóttal

diótorta.jpg

Egy torta, ami szuflé. Amikor megsül, felfújódik, mint hőlégballon, de ha várunk 10 percet, a közepe lágyan besüpped. Én így szeretem. 

Diótorta birsalma kompóttal

(10 szelet)

Hozzávalók:

a tortához:

250 g dió

60 g liszt

¼ tk őrölt fahéj

¾ tk sütőpor

¼ tk só

5 db tojás

250 g nádcukor

70 g vaj

porcukor és egész diószemek a tetejére

 

a kompóthoz:

2 db birsalma

½ citrom leve

100 g cukor

3 db szegfűszeg

1 db fahéjrúd

 

1. Kivajazok egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát, az alját kibélelem sütőpapírral.

2. Finomra darálom a diót.

3. Összekeverem a liszttel, a fahéjjal, a sütőporral és a sóval.

4. A tojásokat szétválasztom. Kemény habot verek a fehérjéből és 200 g cukorból. Kihabosítom a tojássárgákat is a maradék cukorral.

5. Óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, a sárgáját a fehérjéhez forgatom, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat is.

6. Megolvasztom a vajat, és azt is finoman a masszához forgatom.

7. Az előkészített tortaformába töltöm, és 180 fokon 50 percig sütöm.

8. Közben elkészítem a kompótot. A birsalmákat felszeletelem, meglocsolom a citromlével. Lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Hozzáadom a fűszereket és az almakockákat. Puhára főzöm.

9. Ha a torta megsült, és már ki is hűlt, körbevágom egy éles késsel, és kifordítom a formából. Lehúzom róla a sütőpapírt, majd ráteszek egy tányért, és visszafordítom. A kompóttal, egész dióval és porcukorral meghintve tálalom.

dió torta birsalma középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr536836193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A birsalmától kiráz a hideg. Pedig még ingyen is lenne, ha kéne.
@ebella: hú, pedig hány embernek kéne ingyen! :-)
Ez ki kell próbálnom, már úgy se tudtam mit kezdhetnék a sok birsalma kompóttal.
süti beállítások módosítása