Egy torta, ami szuflé. Amikor megsül, felfújódik, mint hőlégballon, de ha várunk 10 percet, a közepe lágyan besüpped. Én így szeretem.
Diótorta birsalma kompóttal
(10 szelet)
Hozzávalók:
a tortához:
250 g dió
60 g liszt
¼ tk őrölt fahéj
¾ tk sütőpor
¼ tk só
5 db tojás
250 g nádcukor
70 g vaj
porcukor és egész diószemek a tetejére
a kompóthoz:
2 db birsalma
½ citrom leve
100 g cukor
3 db szegfűszeg
1 db fahéjrúd
1. Kivajazok egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát, az alját kibélelem sütőpapírral.
2. Finomra darálom a diót.
3. Összekeverem a liszttel, a fahéjjal, a sütőporral és a sóval.
4. A tojásokat szétválasztom. Kemény habot verek a fehérjéből és 200 g cukorból. Kihabosítom a tojássárgákat is a maradék cukorral.
5. Óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, a sárgáját a fehérjéhez forgatom, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat is.
6. Megolvasztom a vajat, és azt is finoman a masszához forgatom.
7. Az előkészített tortaformába töltöm, és 180 fokon 50 percig sütöm.
8. Közben elkészítem a kompótot. A birsalmákat felszeletelem, meglocsolom a citromlével. Lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Hozzáadom a fűszereket és az almakockákat. Puhára főzöm.
9. Ha a torta megsült, és már ki is hűlt, körbevágom egy éles késsel, és kifordítom a formából. Lehúzom róla a sütőpapírt, majd ráteszek egy tányért, és visszafordítom. A kompóttal, egész dióval és porcukorral meghintve tálalom.