Ezt a receptet a saját kedvenc gluténmentes desszertes órámra találtam ki. Fantasztikusan puha sütemény, még a szirup nélkül is. Egyszer a Lipótiban kértem egy gluténmentes máktortát, és szörnyen száraz volt, még vissza is mentem, hogy kérjek helyette egy frisset, de azt a választ kaptam, hogy hát a mentes sütik ilyenek (és hozzá a fej, hogy mégis mire számítottam). Pedig a gluténmentesnek egyáltalán nem muszáj száraznak lennie, sőt! Ez itt az élő példa rá.
Citromos polenta tortácska
(8 db kicsi vagy egy 10 szeletes torta)
a tésztához:
95 g mandulaliszt
50 g polenta (kukoricadara)
50 g kukoricaliszt
2/3 tk sütőpor
egy csipet só
150 g puha vaj
150 g cukor
2 db tojás
2 citrom finomra reszelt héja és leve
a sziruphoz (elhagyható):
1 db citrom
100 g cukor
a fehér csokoládé ganache-hoz:
50 g fehércsokoládé
25 g habtejszín
lime-héj a díszítéshez
1. Előmelegítem a sütőt 160 fokra. Kibélelem kapszlikkal egy muffin forma (én egészen pontosan ahhoz hasonló, de szögletest használtam) mélyedéseit. Ha egész tortát sütök, kivajazok egy kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos kerek tortaformát, az alját kibélelem sütőpapírral.
2. A vajat gép segítségével alaposan kikeverem a cukorral, hozzáadom egyesével a tojásokat.
3. Egy szilikon spatulával beleforgatom a száraz hozzávalókat, a citromhéjat és a citromlevet.
4. Az előkészített formába öntöm, és ha egész tortát csinálok, egy órát sütöm, ha kisebbeket, az már 25 perc alatt kész van.
5. Ha a szirupot is szeretném használni, beforralom a citromlevet a cukorral.
6. Ha kész a torta, várők 10 percet, megszurkálom egy fogpiszkálóval, és meglocsolom a sziruppal.
7. Ha teljesen kihűlt a sütemény, megcsinálom a ganache-t is. Ehhez a fehér csokoládét és a tejszínt vízgőz fölött összeolvasztom. A torta vagy kis torták tetejére öntöm, és némi lime-héjjal is megszórom.
Megjegyzés: A kis torták nagyon jól néznek ki, viszont a nagyobb torta előnye, hogy az egy órás sütés alatt több ideje van a darának megszívnia magát, és így jobban meg is puhul.