Miután egy szörnyen rossz répatortát sikerült vásárolnunk sok pénzért, gondoltam, előveszem ezt a jól bevált receptet. Az utóbbi pár évben divatos süteménnyé vált, és ezért drágán merik adni mindenféle száraz variánsát is. Nem szeretném hosszasan bizonygatni, hogy ez tényleg mennyire, de a friss narancslétől kellemesen puha marad sütés közben, a krémsajtos tortamáz pedig tökéletesen passzol hozzá.
Fűszeres-narancsos répatorta
A tortához:
250 g puha vaj
375 g cukor
2 narancs lereszelt héja, 1 narancs frissen facsart leve
4 tojás
450 g sárgarépa lereszelve
150 g mandula, pekándió vagy dió
1 evőkanál vaníliakivonat
250 g liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fűszer vegyesen (pl. fahéj, őrölt gyömbér, szegfűszeg, kardamon, szerecsendió)
1 teáskanál só
A mázhoz:
225 g szobahőmérsékletű krémsajt
65 g szobahőmérsékletű vaj
400 g átszitált porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk. Egy nagy tálban a vajat a cukorral és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól elkeverve. A sárgarépát és a diót is beleöntjük, utána a vaníliát és a narancslevet is. A lisztet, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk, majd mehet a vajas keverékhez. 45 percig sütjük az előkészített tortaformában. Akkor jó, ha a széle elválik a formától, a közepébe szúrt tűt pedig szárazan húzzuk ki. A tortát a formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz lágyra keverjük a krémsajtot a vajjal. Ezt simára keverjük a porcukorral és a vaníliával, majd az egészet egy késsel vagy spatulával rákenjük a répatortára.
Recept a BBC Foodról.