KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. március 19., csütörtök komment

2009. március 19., csütörtök komment

Risotto felé félúton: Blumenthal tejberizse


Heston Blumenthal az egyik legizgalmasabb szakács a világon, a tökéletességre törékvésével és a molekuláris gasztrónómia őrületével együtt, még akkor is, ha az őrülten pedáns séfnek néhány héttel ezelőtt tömeges ételmérgezés miatt átmenetileg be kellett zárnia három michelin-csillagos éttermét. Upsz, kellemetlen.
Na most viszont itt van ez a tejberizs nekünk, ami meglehetősen szolidnak tűnik a "sound of the sea" és a "snail porridge" nevű fogásokhoz képest. Ez csak azért van, mert ezt a receptet a családi szakácskönyvéből vettem. Persze azért ezt sem úgy kell elképzelnünk, hogy "végy egy kanál zsírt..."
Blumenthal tejberizse

1 vanilarúd
750 ml tej
135 g risotto rizs (Carnarolit vagy Arboriot ajánl)
110 g finomítatlan nádcukor (ő csak ilyen cukrot használ a Fat Duckban)
egy csipet reszelt szerecsendió
150 ml tejszín
2 tojássárgája
narancsvirágvíz kivonat (fakultatív)

A vaníliarudat félbevágjuk és egy késsel kikaparjuk a magjait, a tejhez adjuk. A tejet felforraljuk, majd alacsonyabb fokozaton 5 percig bugyogtatjuk. Levesszük a tűzről, fél órát pihentetjük.
1 liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a rizst, újra felforraljuk, 3 percig bugyogtatjuk, majd hideg vízzel leöblítjük.
A tejet egy szitán átszűrjük, ráöntjük a rizsre. Mehet bele a cukor és a szerecsendió is. Felforraljuk, majd 20-30 percig, folyamatos keverés mellett forraljuk. 20 perc után érdemes elkezdeni a rizs kóstolását, hogy elég puha-e. Ha elkészült, de túl sok tej maradt rajta, leszűrhetünk róla egy keveset, de ne felejtsük el, hogy még magába fog szívni folyadékot a rizs, miközben lehűl.
Adjuk hozzá a tejszínt, és még néhány percig főzzük. A tűzről levéve, de még melegen, keverjük bele a tojássárgákat, további 3 percig keverve a rizst (nekem sajnos kicsit összerántotta a tojást, ezért látszanak apró citromsárga foltok a képen). Én a narancsos kivonat helyett egy komolyabb adag fahéjat adtam hozzá.

vanília rizs vacsorára kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr885141352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweet amateur 2009.03.19. 05:20:00

4 főre tuti elég
ez a mennyiség hány főre van? vagy hány db képen látható tálkás adag? : )

sweet amateur 2009.03.19. 05:20:00

nem is jöhetett volna jobbkor a biztatás! köszönöm

Sunshine Reggae 2009.03.19. 05:20:00

ümmmmm, nyami!
klassz a blogod! csak így tovább!:)
süti beállítások módosítása