Az utóbbi idők gyengére sikeredett kísérletezgetései után arra volt szüksége a lelkemnek, hogy előszedjek egy jól bevált, tuti receptet. Csokoládétortát csinálni hálás dolog: elszúrni jóformán lehetetlen, a csoki pedig mindenkinek ízlik.
Azért ebben a süteményben is akad izgalmas részlet. Egyrészt forró vizet kell hozzákeverni, másrészt pedig sötét nádcukorral készül, ami kellemes karamellás ízt ad neki.
Tömör csokoládétorta
225 g puha vaj
375 g sötét nádcukor
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
10 dkg étcsokoládé, megolvasztva
20 dkg finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2,5 dl forró víz
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy hosszúkás gyümölcskenyérformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
Kézi robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. Ha jól elkevertük, mehet bele a megolvasztott csokoládé szobahőmérsékletűre visszahűtve. Ezután következik a szódabikarbónával elkevert liszt és a forró víz felváltva, három részletben.
Ne lepődjünk meg, a tészta folyékony lesz, amikor beöntjük a formába. 30 percig sütjük, utána levesszük a hőfokot 170 fokra, és még adunk 15 percet a tortának a sütőben. A végeredmény egy puha, szinte pudingszerű, de ragacsos sütemény lesz.
Recept Nigella sütis könyvéből.
Azért ebben a süteményben is akad izgalmas részlet. Egyrészt forró vizet kell hozzákeverni, másrészt pedig sötét nádcukorral készül, ami kellemes karamellás ízt ad neki.
Tömör csokoládétorta
225 g puha vaj
375 g sötét nádcukor
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
10 dkg étcsokoládé, megolvasztva
20 dkg finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2,5 dl forró víz
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy hosszúkás gyümölcskenyérformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
Kézi robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. Ha jól elkevertük, mehet bele a megolvasztott csokoládé szobahőmérsékletűre visszahűtve. Ezután következik a szódabikarbónával elkevert liszt és a forró víz felváltva, három részletben.
Ne lepődjünk meg, a tészta folyékony lesz, amikor beöntjük a formába. 30 percig sütjük, utána levesszük a hőfokot 170 fokra, és még adunk 15 percet a tortának a sütőben. A végeredmény egy puha, szinte pudingszerű, de ragacsos sütemény lesz.
Recept Nigella sütis könyvéből.