KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. június 18., csütörtök Szólj hozzá!

2009. június 18., csütörtök 0 hozzászólás

Akár külön is: Cseresznyés fordított sütemény kecskesajt fagylalttal


Ha ez a sütemény jól sikerült volna, a képen most az látszódna, hogy a cseresznyés szósz folyik le a tortáról, körbe a tányéron, húúú de guszta lenne. Ez most nem így sikerült (rossz formában sütöttem), így ezt a szószt kénytelen voltam egy kis elfekvő narancsos karamellel pótolni, na az se rossz. A kecskesajtos-vaníliás fagylaltot imádtam, úgy ahogy van.

Cseresznyés fordított sütemény

55+113 g vaj
¼ csésze sötétbarna cukor
2 teáskanál balzsamecet
3 csésze cseresznye (lehetőleg édes fekete), kimagozva, egészben
1 ¼ csésze liszt
¼ csésze kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
1 csésze cukor
2 tojás, szétválasztva
¾ teáskanál vanília kivonat
½ csésze tej
¼ teáskanál borkő

A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítem az 55 g vajat, a barnacukrot és a balzsamecetet. Ha elolvadt a cukor, hozzáadom a cseresznyét, 2 percig forralom.
Egy tálban összekeverem a kétféle lisztet, a sütőport és a sót. A 113 g vajat habosra keverem, hozzáadom a cukrot, és világosra, levegősre verem. Hozzáadom a tojások sárgáját és a vaníliát, majd két részletben felváltva a lisztet és a tejet.
A tojások fehérjét habosra keverem, beleteszem a borkőt, és keményre verem a habot. Egy szilikon spatulával a masszához keverem a tojásfehérjét 3 részletben. Az elkészült piskótatésztát ráöntöm a serpenyőben várakozó cseresznyékre, szépen elsimítom. 45 percre mehet a sütőbe.
Ha kész a sütemény, a szélét a spatulával fellazítom, a tetejére helyezek egy nagy tányért és megfordítom a serpenyőt. Ezután már a cseresznye a torta tetején lesz. Még 5 percig rajtahagyom a serpenyőt, hogy a szósz rácsorogjon a süteményemre. Legalább 45 percig még kibírom, hogy magában hűljön a cseresznyés torta.

Recept egy tavalyi Bon Appétitből.

Kecskesajt fagylalt

½ l tej
1 dl habtejszín
½ vaníliarúd
170 g cukor
2 tojássárgája
90 g lágy kecskesajt

A tejet és a tejszínt a vaníliarúd kikapargatott magjaival egy lábosban felforralom. A cukrot és a tojásokat világosra kikeverem. A forró tejes folyadékból egy keveset ráöntök a tojásos keverékre, majd az egészet összekeverem a lábosban. Közepes fokozaton addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik (a spatulán jól lehet ellenőrizni az állagát). Ekkor lehúzom a tűzről, hozzáadom a sajtot, és megvárom, hogy elolvadjon benne. Ha jól lehűlt (én egy éjszakát ilyenkor a hűtőben hagyom), betöltöm a fagylaltgépbe, és innen már a gépre bízom magamat.
Kb. 1 liter lesz belőle.

Recept Tartelette-től.

cseresznye fagylalt középhaladó délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr205141323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása