KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. november 25., szerda komment

2009. november 25., szerda komment

Felhalmozás és felélés: Aszalt szilvás sütemény karamellizált almával


Maradt még a spájzban egy üveg abból a sokat emlegetett Armagnacban marinált aszalt szilvából. Na most már a lehető legjobb helyen van.
Titkos álmom, hogy egyszer kipróbáljam, fel tudok-e élni egy hét alatt mindent, amit a kamraszekrényemben felhalmoztam. Talán még egy mozgalmat is indítanék, hogy mások is próbálják ki, milyen elvetemült ételek készítésére ösztönözhet, ha - az alapvető élelmiszereken kívül - semmilyen kaját nem veszünk, csak a felélésre koncentrálunk. Ha ennyire ráérnék, csinálnék egy blogot is hozzá, ahol megjelenhetnének a receptek. Moslékot ennénk vagy zseniális dolgokat alkotnánk? (Sajnos az ötlet nem az enyém, olvastam egyszer valahol valami hasonlóról.)

Aszalt szilvás sütemény
(10-12 szelet)

100 ml almalé
200 g barnacukor
220 g méz
300 g liszt
1 teáskanál sütőpor
200 g őrölt mandula
300 g puha vaj
4 tojás
50 szem Armagnacban marinált aszalt szilva, plusz 120 ml a levéből

egy 16x26x4 cm-es sütőforma, sütőpapírral kibélelve

1. Közepes hőfokon melegítsd fel az almalevet a cukorral és a mézzel, hogy a cukor elolvadjon. Ha kész, hagyd kihűlni.
2. Szitáld le a lisztet és a sütőport, add hozzá a mandulát és a vajat (ezt legkönnyebben egy tálas mixerrel teheted meg). Öntsd rá az almaleves keveréket, miközben a gép folyamatosan kever. Add hozzá egyenként a tojásokat.
3. Öntsd a tésztát a formába, tedd a tetejére a szilvákat. Süsd 180 fokon 40 percig.
4. Ha megsült, szurkáld meg, és kanalazd rá a szilváról leszűrt szirupot.

Recept: David-Everitt Matthias: Dessert (a fotón látható sütemény más arányokkal készült, mint az itt leírt eredeti recept)

Karamellizált alma

4 evőkanál vaj
1/3 csésze barnacukor
1/3 csésze kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat
egy csipet só
4 alma, megpucolva, felszeletelve
1/2 citrom leve
2 csillagánizs
4 szegfűszeg
(1 csésze=250 ml)

1. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrokat, és melegítsd fel, hogy a cukor bugyogjon és aranybarna legyen.
2. Keverd bele a vaníliát, a sót. Tedd bele az almákat. Locsold meg a citromlével, dobd bele a csillagánizst és a szegfűszeget. Fedő nélkül főzd 15-20 percig, hogy az alma jó puha és szép karamellszínű legyen. Még melegen tálald (hidegen nem szalonképes a vaj miatt).

Recept: Jill O'Connor: Sticky, Chewy, Messy, Gooey

alma szilva méz mandula középhaladó délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr925141291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szia merci! örülök, hogy már te is itt!
szia névtelen rajongó! neked is nagyon örülök, hogy újra itt! :-)
erről a hátizsák tartalmának felélése jut eszembe.

mindig az a taktikám nagyobb túrákkor, hogy a legfinomabb halkonzervet, a legíncsiklandozóbb szárított (,vagy nem szárított, de már félig rothadt) gyümölcsöket, egy nagy zacsi mandulát, valami durván csokis kekszet stb - mikor milyen luxus túraeledelt sikerül beszerezni - az utolsó napra hagyok, amikor már unom az olcsó túrakaját és egyébként is gyötör már az éhség.
aztán az egyik ilyen túrakor utolsó nap hajnalán ittam egy kút vizéből, amiből nem kellett volna... és adhattam a többieknek az egy hétig cipelt tőkehalmájat, kukoricakonzervet és aszalt mangót!!!!!

üdvözöl a sütőtökös-sajttortás kandírózós rajongód hehe

(mondjuk egy ideje a rumos-banános sütidnek vagyok függője, ami nem annyira hehe, mert miután 3szor megcsináltam és ketten ettük meg, negyedszerre már csak egy kis részt vágtam le belőle magunknak, a többit remegő kézzel elajándékoztam a szomszéd srácoknak, mert itthon gubbadós meló mellett para, ha mindig süti van a számban és közben rumra gondolok.)
na végre én is hozzá tudok szólni!! :D Kérlekszépen, én folyton ezt a felélést csinálom, sima lustaság vulgaris-ból (csak ne kelljen vásárolni menni)!
süti beállítások módosítása