KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2010. január 14., csütörtök 5 komment

2010. január 14., csütörtök 5 komment

Harmadik típusú: Juharszirupos granola


Már megint rájöttem, hogy milyen nagyon igazságtalan is tudok lenni. Jó volt nagyképűen azzal poénkodni, hogy "persze, járok iskolába, megtanulom, hogy mit hogyan NEM szabad csinálni". Jó volt a magyar cukrászatot a környezetemnek ismét kicikizni a múlt heti iskolai gyakorlat vajba fullasztott klasszik csokoládétortája és a halálos mennyiségű cukordózissal kivégzett puncstorta után. (Tényleg, nem tudja valaki, miért büntetik minden zsúron egyforma, vajkrémes csokitortával a gyerekeket?)
Mindezzel szemben azt is be kell vallanom, hogy az első, kudarcokkal teli szállodai munkanapom után hullafáradtan hazatérve az első dolgom az volt, hogy elővegyem a tankönyvemet. Nem valami puccos szakácskönyvet, nem egy Cordon Bleu desszertes könyvet, hanem a tankönyvemet!
Készült ez a bejegyzés annak örömére, hogy a ma estét azzal zárom: a félévi cukrász vizsgámra jelentem, felkészültem!
Na jó, ez a granola recept semmilyen formában sem szerepelt a tanulmányaimban. Küldöm ezt az új ízkombót mindenkinek, aki már korábban rákattant a házi müzlijeimre.

Juharszirupos granola

300 g zabpehely
100 g dió, durvára vágva
100 törökmogyoró, durvára vágva
125 ml olaj
170 ml juharszirup
80 g füge, felaprítva
80 g datolya, kimagozva, felaprítva
100 g szárított ananászkarika, feldarabolva

1. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit. Tedd egy tálba a zabpelyhet, a diót és a törökmogyorót.
2. Egy másik tálban keverd simára a juharszirupot az olajjal. Keverd össze a zabpelyhes résszel, majd terítsd az egészet a tepsire. Süsd 40 percig, de ne felejtsd el néha megkeverni, mert a széle könnyen megég.
3. Ha kihűlt, mehet bele a datolya, a füge és az ananász is. Azt hiszem, az világos, hogy a granola egyetlen trükkje a hagyományos fafűrészes müzlikkel szemben, hogy sütőben megpirítjuk. És ez nagyon-nagyon-nagyon sokat számít ám. Az is sokat dob a dolgon, hogy a Dr. Oetker bácsival (vagy nénivel?) ellentétben mi semmit az égvilágon nem sajnálunk magunktól.

reggeli füge ajándék dió mogyoró müzli

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr625141283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

merci, ez az adag több hétig is kitart elvileg.
óz, érdekes, hogy a zuppa ingleset mondtad, mert az elmúlt héten többször is felbukkant az életemben.
ez szuper, több reggelen keresztül is lehet enni, vagy egy tepsit érdemes egyszerre bekajálni? (szolgálati: kimaradt egy "ne" a 2. pontban)
puszi, éljen a vizsgaidőszak!! :D

Óz a nagy varázsló 2010.01.14. 22:42:00

Egyébként, kérni is lehet, mint a Három kívánságban?
Ha igen, akkor nagyon szívesen olvasgatnék zuppa inglese vagy panna cotta recepteket is.

Óz a nagy varázsló 2010.01.14. 22:42:00

Nagyon szellemes ez a müzli. Én egyedül a füge jelenlétét sajnálom az egész kompozícióban. Ha a füge nem lenne, akkor én is szívesen elfogyasztanám.
Egyébként,
az az igazság, hogy a müzliért nem vagyok oda, de ezt a változatot szívesen megkóstolnám. ha lenne itthon zabpehely, holnap nekiesnék, de sajnos nincs. marad a jövö hétvége...
süti beállítások módosítása