Most mondhatnám, hogy már régi tervem volt kipróbálni, csak nevében passzol-e a mogyoró a franciák által csak "beurre noisette"-nek nevezett barnavajhoz, de valójában ennél sokkal prózaibb ok áll e sütemény elkészítésének hátterében.
Az úgy volt, hogy Viksi szólt, nincs mostanában finomra darált mandula a Lidlben, van helyette viszont darált törökmogyoró, szerintem kipróbálhatná-e a közös financier receptünket ez utóbbival. Viksi, kipróbáltam, nagyon jó, csináld.
Kevés szó esett mostanában a cukrászéletem alakulásáról. Ez azért van, mert az iskola szar, erről írni vizsgázás előtt hülyeség volna; a gyakorlati helyem pedig még mindig isteni, erről viszont továbbra sem írhatok semmit. Pózoltam viszont csajos magazinban. Ez mókás, R. előre megmondta, hogy így lesz, ilyenkor mindig vihogtam.
Ennek ellenére ijesztő, hogy egy ilyen felnőttképzésen egy év után cukrászok leszünk. Mit fogok én utána csinálni?
Mogyorós financier fügével
(6 nagy financier vagy háromszor ennyi mini lesz belőle)
120 g tojásfehérje (kb. 4 db tojásból)
125 g kristálycukor
55 g liszt
55 g törökmogyoró, finomra darálva
150 g vaj
A fügepüréhez:
140 g aszalt füge
150 ml víz
3 evőkanál kristálycukor
fél citrom leve
1. A mogyorót egy sütőpapírral kibélelt tepsin szétteríted, és 160 fokon 7 perc alatt megpörkölöd.
2. Közben barna vajat készítesz, mert ilyet sajnos nem kapni a boltban, még a Lidlben sem. A vajat egy lábosba teszed, megolvasztod, és aztán vársz, hogy szép barnára piruljon, anélkül, hogy leégne. Hasonló illata lesz, mint a pörkölt mogyorónak. Szűrd át.
3. A tojásfehérjét most nem kell felverned. Csak elkevered benne a cukrot, majd az átszitált lisztet és a mogyorót. A vajat még forrón öntsd hozzá (ez ügyben mindenki másra esküszik, van, aki már kihűtve teszi hozzá).
4. Tedd a masszát egy éjszakára a hűtőbe.
5. A fügepüréhez tedd az összes hozzávalót egy lábosba, és fedő alatt főzd puhára a fügéket. Pürésítsd.
6. Vajazd ki a formád, egy habzsákból adagold a tésztát a mélyedésekbe. Tegyél bele kis golyókat a fügepüréből.
7. Süsd 175 fokon 20 percig, hogy a széle szép aranybarnára süljön. Én mézzel elkevert görög joghurttal, friss fügével és durvára vágott pörkölt mogyoróval tálaltam.
Ötlet Canelle et Vanille-től.
2010. március 21., vasárnap
4 komment
2010. március 21., vasárnap 4 komment
Beurre noisette: Mogyorós financier fügével
füge tojásfehérje mogyoró teasütemény középkezdő petit fours
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr975141272
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
merci 2010.03.21. 22:45:00
..hát majd szépen kinyitod a boltot, mi meg ott növesztjük a popónkat ősztől tavaszig!
viksi 2010.03.21. 22:45:00
Mit fogsz utána csinálni? Hát akkor kezdesz majd sütni, sütni, sütni. A csajos magazinnal ide a blogra, tessék felrakni : )
Én pedig küldöm is a mókusokat mogyoróért.
Tudod mi a leendő cukrász és egy hobbisütögető között (te meg én)? Nem szűröm át a vajat, és nem habzsákból nyomom a formába a tésztát : ) Valószínűleg pont ezeken a finomságokon múlik...
Én pedig küldöm is a mókusokat mogyoróért.
Tudod mi a leendő cukrász és egy hobbisütögető között (te meg én)? Nem szűröm át a vajat, és nem habzsákból nyomom a formába a tésztát : ) Valószínűleg pont ezeken a finomságokon múlik...
Niki 2010.03.21. 22:45:00
Guszta, nyálcsorgató, hívogató, demegennémmoströgtön süti lett! :))
Hol pózoltál? :D Megnézném! :))
Hol pózoltál? :D Megnézném! :))