A cukrásziskolában összesen 8 (!) gyakorlati óránk van egy év alatt, márpedig a képzés csak egy éves. Aki ezután teljesíti a vizsgakövetelményeket, cukrász lesz. Ez tán egy kissé korainak tűnhet, nekem egy kissé ijesztő.
Az ideális az lenne, ha a gyakorlati órákon mindenki végigsüthetné, amit a szakmai vizsga megkövetel, ez 8 alkalommal alatt nyilván lehetetlen. Ezért aztán a nagy napon megtörténhet velem akár az is, hogy egy olyan süteményből vizsgázom, amilyet korábban még sosem csináltam. Az élet izgalmasan szép.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vizsgára csak úgy juthatok el, ha előtte ledolgozom valahol 420 órát. Én ezt heti egy alkalomból próbálom abszolválni, holott igazán gyakorlatba jönni akkor lehetne, ha heti ötször nyomnám, ugyanúgy, mint akik dolgoznak.
Na szóval nem haladok túl jól.
A fraisierről:
Ehhez a klasszikus süteményhez sütöttem jófajta "meleg úton készült nehéz felvert"-et, hogy tankönyvesen fogalmazzak. Ez azt jelenti, hogy tojásokat cukorral vízgőz fölött felmelegítettem kb. 45 fokosra, ezután a triplájára kihabosítottam, beleszitáltam a lisztet, és adtam hozzá még tejjel elkevert olvasztott vajat. Lapra kikenve megsütöttem. Miután kihűlt, a későbbiekben is használt desszertgyűrűnél egy kicsit kisebb karikákat vágtam ki belőle.
A sütemény krémje ún. creme mousseline, ami a cukrászkrémhez hasonló vaníliakrém.
A desszertgyűrűbe került szeletekre vágott eper, két réteg tészta (ezt Kirsch-sel meg kellett volna locsolnom, ha lett volna itthon), közé és fölé krém.
A tetejére marcipánt tettem, amit előtte halványzöldre színeztem.
2010. április 05., hétfő
16 komment
2010. április 05., hétfő 16 komment
A nem haladásról: Fraisier
torta eper gyümölcsös vanília sütemény isi vállalkozó szelleműeknek
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr695141270
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
bea, tudom, tudom, a gyak. papírom már meg is van.
dupla gyakorlat??? hát rajtam már az sem tud segíteni ;-)
köszönöm mindenkinek az együttérzést :-)
dupla gyakorlat??? hát rajtam már az sem tud segíteni ;-)
köszönöm mindenkinek az együttérzést :-)
Viszont legalább jó sok pénzbe kerül. A mai gyakorlaton - egyebek mellett - piramistortát sütöttünk. Egyikünknek sem kívánom vizsgatételként... Ugye tudod, hogy keddig kell igazolni a gyakorlati időt, meg befizetni a vizsgadíjat? És lehet, hogy jövő pénteken dupla gyakorlatunk lesz, mert a 8-ból még csak 6 volt meg...
Garffyka 2010.04.05. 22:46:00
Az iskolához és vizsgához, biztosított körülményekhez és elvárt követelményekhez nem tudok hozzászólni, max annyit, hogy nagyon nem fair. sőt.
Az édességed viszont észtveszejtően jól néz ki!
Az édességed viszont észtveszejtően jól néz ki!
viksi 2010.04.05. 22:46:00
ha visszaolvasok a tavaly ilyenkori bejegyzéseidre, na akkor igenis van haladás. nem mondom pl nigella tömör csokitortáját azóta is kedvelem, de ez most már egy másik szint. szóval tessék néha örülni is : )
Dóra 2010.04.05. 22:46:00
Szia!
Az indulástól kezdve olvasom a blogodat, szerintem nagyon ügyes és kreatv vagy, tetszik az előremutató gondolkodás, ahogy a cukrászatot kezeled.
Szeretnék neked privát üzenetet küldeni (nem akarom a többi olvasódat hosszú kommentekkel terhelni), ha nem probléma, megadnád az email címed?
Üdv,
Medgyasszay Dóra
Az indulástól kezdve olvasom a blogodat, szerintem nagyon ügyes és kreatv vagy, tetszik az előremutató gondolkodás, ahogy a cukrászatot kezeled.
Szeretnék neked privát üzenetet küldeni (nem akarom a többi olvasódat hosszú kommentekkel terhelni), ha nem probléma, megadnád az email címed?
Üdv,
Medgyasszay Dóra
Orsi 2010.04.05. 22:46:00
Nem,még nem!Jövőre tervezem.(de még senkitől nem hallottam ,hogy hű mennyi jó dolgot tanult volna akárhol is,úgyhogy szerintem az összes egyre megy)
TE a Dobosba jársz,ugye?
TE a Dobosba jársz,ugye?
Ízbolygó 2010.04.05. 22:46:00
Ezt most jól meg is enném ebéd utáni nasiként:-)
Cukrászsuli: botrányos....:-((((
Cukrászsuli: botrányos....:-((((
Orsi 2010.04.05. 22:46:00
Színvonal...dehát ez van,nekük kell a pénz,nekünk meg a papír...csak meg ne húzzanak még több pénzért
Azért reménykedem,hogy egyszer valaki itt is csinál egy színvonalas cukrásziskolát,ami tényleg arról szól amiről kéne.
Am. a sütid nagyon jól néz ki!:)
Azért reménykedem,hogy egyszer valaki itt is csinál egy színvonalas cukrásziskolát,ami tényleg arról szól amiről kéne.
Am. a sütid nagyon jól néz ki!:)
Niki 2010.04.05. 22:46:00
ez elég kemény... :( jól belöktek a mélyvízbe. bár én már nem csodálkozom ilyeneken, ez Magyarország.
a süti mindenesetre észbontóan guszta lett, örülnék, ha tudnám hozni ezt a színvonalat amit Te nyújtasz. :)
a süti mindenesetre észbontóan guszta lett, örülnék, ha tudnám hozni ezt a színvonalat amit Te nyújtasz. :)
Ági, aki főz 2010.04.05. 22:46:00
Hát tényleg vannak kihívások az életben! De akkor ők a gyakorlatot nem is biztosítják?