KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2010. november 23., kedd 14 komment

2010. november 23., kedd 14 komment

Best of keksz VI.: Menta csokoládé


Nem elég, hogy pont a születésnapomra megjelent a leghelyesebb new york-i cukrászdás fiúk második szakácskönyve, de ráadásul még akadt is valaki, aki figyelt erre, és meglepett vele. Óriás boldogság! Azóta a könyv már átesett egy-két próbán, sajnos nem állta ki mindegyiket. Ez a keksz viszont büntet.
Menta csokoládé
(kb. 40 db)

115 g étcsokoládé
1 1/2 csésze liszt
1/2 csésze cukrozatlan kakaópor
3/4 tk só
225 g puha vaj
1/3 csésze cukor
2 evőkanál sötétbarna cukor (például Muscovado)
2 tojássárga
1 csésze cukor a hempergetéshez

A töltelékhez:
85 g fehércsokoládé
3 ek tejszín
1/2 tk mentakivonat (ezzel vigyázzunk, mert nem mindegyik fajta egyformán erőteljes ízű, márpedig senki sem szeretne fogkrémet nassolni)

1. Olvaszd meg a csokoládét.
2. Szitáld át a lisztet, a kakaóport és a sót.
3. Habosítsd ki a vajat, add hozzá a cukrokat, verd tovább az elektromos mixerrel. Mehet bele a tojássárga és a szobahőmérsékletű csokoládé is.
4. Keverd el benne a lisztes keveréket. Ha összeállt, tedd át folpackba, lapítsd koronggá, és tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy megkeményedjen.
5. Közben melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
6. Formázz a tésztából egy evőkanálnyi gombócokat a kezeddel, forgasd meg a cukorban, tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsd le őket a tenyereddel, a hüvelykujjaddal pedig csinálj mélyedést a közepükbe.
7. Süsd 10 percig, erősítsd meg a mélyedést (ha túl forró puszta kézzel, megteheted egy kanál hátával is). Tedd vissza a sütőbe 4 percre. Ha kivetted, hagyd néhány percig a tepsin, aztán tedd a kekszeket egy rácsra hűlni.
8. A töltelékhez darabold fel a fehércsokoládét.
9. Forrald fel a tejszínt, öntsd a csokoládéra, add hozzá a mentát, várj egy percig, aztán keverd simára. Ha már szobahőmérsékletű, tedd át a hűtőbe fél órára. Töltsd meg vele a kekszeidet.

csokoládé menta keksz fehércsokoládé középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr295141217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszi!!
vagy még jobb, ha simán felaprítva teszed bele
esetleg a tejszínnel összeturmixolhatod
Szia!
Ha friss mentalevéllel dolgozom, akkor azt hogy csinálom?
Köszi, Szilvi
zsuzsa, köszönöm, ez nagyon sokat jelent nekem!
mikor észrevettem, hogy az útmutatás hiányos, már minden elő volt készítve, de tiszta véletlenül úgy állítottam össze, ahogy kellett (és igen, ez a keksz mennyei!) haladunk tehát... a torta belsőket is már leírás alapján meg tudom saccolni :o)

ugyanakkor boldog új évet kívánok, és kívánom azt is, hogy ez a blog sokáig működjön, mert desszertjeim állandó inspirációjául szolgál (és bizonyára ezt többek nevében is elmondhatom)! és legyen saját cukrászda is mellé!
jogos! a 3. részben, a tojássárga után. kösz, hogy szóltál, javítom!
számomra nem világos, mikor kerül az 1. lépésben megolvasztott csokoládé a massza többi részéhez. megmondod légy szíves? köszi.
Ez jó büntetés volt : )
valaki
Ó,imádom a csoki-menta párost, örök klasszikus!
Én is friss mentára gondoltam, apróra vágott levelekkel.
millie, ez gyönyörű, minket az isten is egymásnak teremtett :-))))
niki, nekem a boston cream pie nem tetszett, a tészta még nem rossz, de krémje nem az én világom.
ritmus, szerintem tehetsz bele friss mentát is, még talán jobb is lesz!
Azt szeretném megtudni,hogy a mentaszósz házilag is elkészíthető?
El akartam vinni pénteken megmutatni, tudom, te is nagy rajongója vagy :-)!! Mi nem sikerült belőle? Én eddig kettőt próbáltam ki és nagyon jók lettek...
ezek itt pedig gyönyörűek!!!
:-D

Nézd meg a mai posztom :-)
Egyre jár az agyunk!
A könyvet szívesen átveszem :-P
süti beállítások módosítása