Most egy kicsit magamat kényeztettem, csupa olyan dolgot pakoltam össze, amit én külön-külön is nagyon szeretek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a családban én vagyok az egyetlen, aki ezt képes szőröstül-bőröstül megenni. Van, aki a vaníliakrémet szereti, van, aki a macaront, de olyan, aki a macaront, az áfonyát, a szedret és még a vaníliakrémet is, na olyan egy sem. Márpedig véletlenek nincsenek...
Óriás áfonya-szeder macaron
(2 db)
A macaronhoz:
1 adag macaron, amiből 4 db 15 cm átmérőjű, amit habzsákból, spirálban nyomtam ki
Az áfonya coulis-hoz:
250 g áfonya
40 g cukor
50 ml víz
1 tk citromlé
Az áfonya felét a cukorral, a vízzel és a citromlével együtt egy lábosba teszem, felforralom, 5 percig bugyogtatom, aztán botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a maradék áfonyát, lehűtöm.
A kedvenc vaníliakrémemhez (mousseline):
475 ml teljes tej
100 g cukor
1 vaníliarúd
5 tojássárga
25 g kukoricakeményítő
150 g puha vaj
1. A tejet a cukor felével, a vaníliarúddal és a kikapart magjaival felforralom. Közben a tojássárgákat a cukor másik felével és a kukoricakeményítővel kikeverem. A tejjel temperálom (ráöntöm a tej felét), majd visszaöntöm az egészet a lábosba, és folyamatos keverés mellett besűrítem. A vaníliarudakat kihalászom belőle, már nem lesz rá szükségem.
2. Az elkészült cukrászkrémet keverőgépbe öntöm, és a habverővel langyosra hűtöm. Hozzáadom a puha vajat, és simára keverem. Lehűtöm, habzsákba töltöm.
A macaron összeállításakor alulra egy 15 cm-es macaron kerül, arra mousseline, arra áfonya coulis, köré friss szeder, a tetejére egy újabb nagy macaron, arra még a saját áfonya-szeder lekvárommal betöltött, normál méretű macaront teszek a gyümölcsök mellé.