Én vagyok az egyetlen, aki baromira unja már a hókiflit? Ha te is velem unod, csináld utánam inkább ezt. Majdnem ugyanaz, de mégis üdítően más. Kellemes keleti ízvilág hanukarácsonyra, a multikulti, a szeretet és az elfogadás jegyében.
Meneinas
(12 db)
170 g datolya, kimagozva mérve, felaprítva
1 mandarin
1 ek vaj
50 g dió, aprítva
112 g puha vaj
1 ek cukor
1 ek tej
1/2 ek narancsvirágvíz
190 g liszt
1 tk sütőpor
egy csipet só
porcukor
1. Tedd a datolyát a vajjal egy kis lábosba, reszeld hozzá a mandarin héját, és adj hozzá 2 evőkanállal a levéből. Főzd pépessé úgy, hogy közben egy krumplinyomóval megdolgozod. Húzd le a tűzről, és add hozzá a felaprított diót. Hagyd kihűlni.
2. Keverd ki alaposan a vajat a cukorral, add hozzá a tejet és a narancsvirágvizet. Keverd bele a sütőporral és a sóval átszitált lisztet. Csak addig keverd, míg éppen összeáll a tészta, ettől lesz jó omlós. Azonnal dolgozhatsz vele.
3. Gyúrj 10 grammos golyókat a töltelékből. A tésztából én kb. 23-25 grammos labdákat gyúrtam, a közepére az ujjammal mélyedést csináltam, ebbe került a datolyagolyó, a széléről ráhajtogattam a tésztát, és a két tenyerem között labdává formáztam.
4. Tedd a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire, és az oldalt nyomkodd össze, hogy méhkaptár formát kapj. Tedd minimum fél órára hűvös helyre.
5. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és süsd meg benne az aprósüteményeket 20 perc alatt. Elég, ha a talpuk megbarnul, egyébként a színük nem változik jó esetben.
6. Ha kivetted a sütőből, hagyd 5 percig hűlni, aztán forgasd meg porcukorban.
Recept: Alice Medrich: Chewy Gooey Crispy Crunchy