Bár az egyszerűség kedvéért máktortának hívom, inkább a fanyar ízek a dominálnak, az áfonyáé és a citromé. Mégis máktorta, mert az egész azzal indult, hogy a számomra ideális máktorta gondolata járt az eszemben már egy ideje, pontosan azóta, hogy a bejglisütésből megmaradt nagy mennyiségű mákkal szembesültem minden esetben, amikor a hűtő ajtaját kinyitottam. Ez a torta speciel nem oldotta meg a problémámat, legfeljebb, ha hirtelen tizet kéne lesütnöm belőle. Ti mit csináltok a mákkal, ha a mákosgubán, a mákostésztán és a mákos palacsintán már túl vagytok?
Máktorta
(14 szelet)
Az áfonyazseléhez:
225 g áfonya
40 g cukor
1 tk citromlé
2,5 db zselatinlap
A mák biscuithez:
92 g darált mák
42 g cukor
22 g liszt
2,5 tojás
62 g tojásfehérje
50 g cukor
A citrom mousse-hoz:
1 adag lemon curd
300 g tejszín
2 db zselatinlap
1 ek glükóz szirup
1. Melegítsd fel az áfonyát a cukorral és a citromlével egy lábosban, hogy egy kis levet engedjen, aztán turmixold le, és passzírozd át. A zselatint áztasd jéghideg vízbe 10 percre. Olvaszd fel a kifacsart zselatint néhány evőkanál áfonyapürével, majd keverd a többi áfonyához. Hagyd egy kicsit dermedni, aztán öntsd folpackkal kibélelt 20 cm átmérőjű törtakarikába. Tedd hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, vedd ki a formából, és tedd át a mélyhűtőbe.
2. A biscuithez tedd a cukrot, a lisztet és a tojást egy keverőtálba, és verd kb. 4 percig, hogy habos legyen. Forgasd bele a mákot. A tojásfehérjéből és a maradék cukorból verj lágy habot, és forgasd azt is a lisztes keverékbe. Kend ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 175 fokon 11 percig. Fordítsd ki egy másik sütőpapíros tepsire, és hagyd teljesen kihűlni. Húzd le róla a papírokat, és szúrd ki a süteményt egy 20 cm átmérőjű tortakarikával.
3. Verj lágy habot a tejszínből. Áztasd be a mousse-hoz szükséges zselatinlapokat jéghideg vízbe 10 percre, aztán olvaszd fel két evőkanál citromkrémmel. Tegyél félre 3 evőkanálnyit a lemon curdből, a többit pedig keverd össze a zselatinos krémmel. Forgasd össze a habbal. Tedd sima csöves habzsákba.
4. Eljött az idő, hogy összeállítsd a tortád. Egy 22 cm átmérőjű, 4 cm magas tortakarika alá tegyél sütőpapírt. Helyezd bele a mákos lapot. Nyomj rá 1 cm magas habot, tedd rá az áfonyazselét, fedd le még 1 cm habbal úgy, hogy a tetején maradjon kb. 2 mm hely még. Fagyaszd ki.
5. A félretett citromkrémet olvaszd fel egy nagy evőkanál glükózzal. Tedd a fagyott torta tetejére, és tedd vissza a fagyasztóba.
6. Vedd ki a tortát a hűtőből, és egy szakácsfáklyával olvaszd meg körben a szélét. Vedd ki a tortát a karikából, és hagyd a hűtőben kiolvadni.