KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. március 18., vasárnap komment

2012. március 18., vasárnap komment

Mifelénk: Almáspite datolyával


A mi falunkban így készítik az asszonyok az almáspitét, citromhéj helyett datolyával, fahéj helyett kínai ötfűszerrel.
Az almát kockákra vágva karamellizálom, mert a halálom a héjastul (sőt csutkástól) vagy bárhogy lereszelt alma, ami a pitében, rétesben levet eresztene, ezért aztán morzsával vagy darált keksszel fogatják meg, jobb házaknál legalább darált dióval, de ízben és állagban mindenképp messze kerülve az alma lényegétől.

Almáspite datolyával
(3-4 adag)

A tésztához:
160 g liszt
1 és 1/2 tk cukor
1/4 tk só
115 g hideg vaj, felkockázva
3-4 ek jéghideg víz

A töltelékhez:
6 kicsi (vagy 4 nagy), savanykás alma
20 g vaj
50 g datolyával
1 kk kínai ötfűszer
1 ek méz
1 ek nádcukor

1 tojás

1. A lisztet, a cukrot, a sót és a vajat daráld morzsásra aprítógépben. Kanalanként add hozzá a hideg vizet, hogy lásd, mennyit vesz fel. Egy-két mozdulattal gyúrd össze, formázd koronggá, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe egy órára.
2. Közben állítsd össze a tölteléket. Az almát hámozd meg, és kockázd fel. A vajat olvaszd meg egy nagy serpenyőben, dobd rá az almát és a datolyát kimagozva, apróra vágva. Fűszerezd, csorgasd rá a mézet, add hozzá a nádcukrot, forgasd össze, és magas hőfokon, enyhén karamellizáld. Oszd el 3 vagy 4 kerámiatálka alján. Ennek a pitének nem lesz tészta az alján.
3. Vedd elő a tésztát a hűtőből, nyújtsd ki 2-3 mm vékonyra. Fodros szélű kerek vagy szögletes kiszúróval (attól függően, milyen alakú a formád) szaggass ki a tésztából darabokat. Helyezd az almatöltelék tetejére, kend meg mindegyiket a tojással. Süsd 200 fokon 30 percig. Tálald vanília fagylalttal.

alma pie datolya középkezdő ebéd után

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr835141134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása