KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. április 11., szerda 2 komment

2012. április 11., szerda 2 komment

Almaválasz: Almás rétes fügével, datolya fagylalttal


Az úgy kezdődött, hogy az Auchanban megláttam a Fuji almákat, ha jól emlékszem, 299-ért kilóját, mire csodálatos melegség öntötte el a szívemet, és jól be is vásároltam belőle, egyből tudtam, hogy süteménybe fog kerülni. Aztán mégsem, mert megkóstoltam, és egyáltalán nem olyan volt, mint amilyennek lennie kellett volna. Ide mindig a selejtet hozzák?
A nagy kedvencem továbbra is a Pink Lady maradt, de az még sosem érte meg, hogy süteménybe kerüljön.
Aztán ott van még a jól bevált Idared, ami a maga savanykásságával tökéletes sütemény alapanyag. Most is ezt használtam, és nem bántam meg.
Ti melyik almára esküsztök, ha sütnötök kell vele? Például a fahéj almának fahéj íze van-e?
Aztán nemsokára jöhet ám az epres-rebarbarás rétes!

Almás rétes fügével, datolya fagylalttal 
(8 db rétes)

A réteshez:
3 nagy alma
2 + 1 ek cukor
fél citrom
1,5 ek kukoricakeményítő
100 g aszalt füge, apróra vágva
1 tk kínai ötfűszer-keverék
olvasztott vaj
8 db réteslap

1. Hámozd meg az almákat, aztán kockázd fel. Párold 5 percig vajon, fedő alatt a 2 ek cukorral, a citrom levével, a fűszerrel és a fügével.
2. Keverd össze a keményítőt a maradék 1 ek cukorral, és sűrítsd be vele 1 perc alatt az almát. Tedd félre, hogy kihűljön.
3. Tegyél magad elé egy réteslapot úgy, hogy a hosszanti fele essen közel hozzád. Egy ecset segítségével kend meg olvasztott vajjal a jobb oldali felét, majd hajtsd rá a bal oldalit. Most kend meg a tészta teljes felületét a vajjal. Tegyél 2 evőkanálnyi tölteléket a hozzád közel eső végéhez, hajtsd be oldalról a két szélét, és tekerd fel. Valójában az egész ugyanolyan, mintha egy nagy rétest tekernél, csak most egy minit csinálsz. Tedd a réteseket sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket is vajjal, és süsd 200 fokos sütőben fél órát. Langyosan a legjobb, vitának helye nincs.

A datolya fagylalthoz:
250 ml teljes tej
70 g cukor
70 g méz
egy csipet só
310 ml tejszín
6 tojássárga
2 ek rum
egy marék datolya, nagyon apróra vágva

1. Forrald fel a tejet a cukorral, a mézzel és a sóval. Keverd a tojássárgákhoz, tedd vissza az egészet a lábosba, és sűrítsd be.
2. Öntsd a tejszínt a rummal egy mély edénybe, tegyél a tetejére egy szűrőt, és szűrd át az angolkrémed (így hívják a tejes-tojássárgás alapot). Tedd egy éjszakára a hűtőbe.
3. Másnap öntsd a fagyigépbe, add hozzá a datolyát, és készítsd el a fagylaltot.

alma fagylalt füge rétes datolya középhaladó vacsora vendégség ebéd után

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr395141129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Óóó, ezt rögvest megkóstolnám, bárcsak! Gyorsan listára is teszem, mert ezt meg kell sütnöm.
Úgy emlékszem, a "topáz" almát mondják fahéj ízűnek. Nagyon finom, talán a legjobb ízű, amit valaha ettem, de távolról sem mondanám rá, hogy fajéj ízű.
Zs.
süti beállítások módosítása